Banca Mondială a aprobat acordarea unei noi finanțări de 30 milioane dolari pentru R.Moldova

Consiliul de Directori ai Băncii Mondiale a aprobat ieri, 5 iulie curent, acordarea unei finanțări Republicii Moldova în valoare de  30 milioane de dolari, în cadrul Programului de Management Economic pentru Republica Moldova (DPO-3).

Banii devin disponibili ca urmare a realizării de către Guvern a reformelor în domeniul  guvernanței economice, și anume, managementul finanțelor publice, îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv, domeniul bancar, agricultura și sectorul energetic.

Scopul finanțării este asigurarea stabilității macroeconomice și stimularea creșterii economice.

Programul de Management Economic al Republicii Moldova “DPO-3” este una dintre cele mai importante componente ale Parteneriatului Strategic pentru perioada anilor 2018-2021.

Banii sunt oferiți sub formă de sprijin bugetar în baza acțiunilor stabilite în matricea de politici cu condițiile de concesiune de tip Blend.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, a fost alocat peste 1 miliard de dolari pentru aproximativ 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include zece proiecte active, suma totală a angajamentelor constituind 357,9 milioane de dolari.

Săptămâna trecută, Republica Moldova a primit o nouă tranşă, de aproape 34 milioane de dolari, de la Fondul Monetar Internațional. Acordul pe trei ani cu Republica Moldova a fost aprobat de către Consiliul de Directori Executivi al FMI la 7 noiembrie 2016, țara noastră având acces la o sumă totală de circa 178,7 milioane de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.