Igor Dodon: Sper ca, după votul din Parlamentul European, cetățenii să se convingă că direcția spre Vest este o poveste politică

Președintele Igor Dodon susține că Rezoluția adoptată de Parlamentul European, prin care a fost suspendată asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, este „încă un rezultat al luptei politice dintre partidele de dreapta și al abuzurilor guvernării”.

În opinia lui, din această cauză partidele pro-europene, după alegeri, trebuie să-și găsească locul în opoziție, iar socialiștii „să salveze țara”. promovând o politică externă echilibrată, prin stabilirea relațiilor bune atât cu Estul, cât și cu Vestul.

Totodată, șeful statului și-a exprimat speranța că, după votul de astăzi din Parlamentul European, cetățenii să se convingă „odată în plus că direcția spre Vest este doar o poveste politică”.

„Grav este însă că în urma luptelor dintre „proeuropeniˮ , cu implicarea politicienilor europeni, au de suferit cetățenii. Iată de ce aceste partide, după alegeri, trebuie să-și găsească locul în opoziție, iar socialiștii să salveze țara, să promoveze o politică externă echilibrată, prin stabilirea relațiilor bune atât cu Estul, cât și cu Vestul, să refacă relațiile cu Federația Rusă, compromise de actuala guvernare și de dreapta „proeuropeanăˮ doar pentru a câștiga bunăvoința europenilor și sprijinul lor politic”, a declarat Igor Dodon.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful statului s-a arătat dezamăgirea că niciun europarlamentar nu a găsit astăzi de cuviință, în dezbaterea moțiunii, să amintească și de faptul că Ion Ceban, candidatul PSRM la scrutinul din capitală, a fost privat, în mod cu totul abuziv și ilegal, de voturile obținute la alegerile din Chișinău, „doar cu scopul de a nu i se permite să ajungă primar ˮ.

Potrivit lui, dacă europenii ar fi dat dovadă de o minimă obiectivitate, ei ar fi sancționat, mai întâi de toate, acest derapaj al statului de drept. Ei însă demonstrează că tratează Moldova în funcție de simpatiile politice, în lipsa unei abordări corecte față de toți cetățenii.

„Important este să declanșăm cât mai curând alegeri parlamentare, să salvam țara de aceste alianțe „proeuropene”, iar la guvernare să vină profesioniști și adevărați patrioți ai țării noastre Republica Moldovaˮ, a adăugat oficialul.

Reamintim că Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție privind Republica Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European cere Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

De asemenea, Parlamentul European solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.