13:34:37 23.04.2024
Stiri

Zece lucruri surprinzătoare despre cafea

Știri 05.07.2018 15:02 Vizualizări1614 Autor: Ziarul National
Zece lucruri surprinzătoare despre cafea sursa: eva.ro


Dacă bei cafea în fiecare dimineață, atunci ești unul dintre miliardele de pasionați de cafea din întreaga lume.

Mai mult de două miliarde de cești de cafea sunt consumate în fiecare zi, lucru care demonstrează cât de populară este cafeaua. Dar tu ce știi despre această băutură?

Iată câteva informații interesante despre una dintre cele mai populare băuturi din toate timpurile:

1. Nu există cafea tare
După cum s-a demonstrat, nu există cafea tare. Este imposibil de evaluat puterea unei cafele. Cafeaua este evaluată ținând cont de numeroși parametri, cum ar fi saturația, amărăciunea, acreala, dulceața sau tonicitatea.

2. Timpul potrivit pentru cafea
Dacă bei cafea pentru a te revigora, trebuie să alegi momentul potrivit. Acesta poate fi determinat cu ajutorul nivelului de cortizol în organism. Majoritatea oamenilor au un nivel ridicat de cortizol între orele 8 și 9, următorul vârf fiind între orele 12-13, iar ultimul este de la 17:30 la 18:30. Este mai bine să bei cafea după ce începi să te simți obosit. După ultimul vârf, nu este recomandat să bei din nou cafea dacă îți dorești să dormi în acea noapte.

3. Interacțiunea cu medicamentele
Oamenii de știință germani au descoperit că interacțiunea dintre cofeină și analgezice sporește efectele lor.

4. Durata efectului
Dacă bei o ceașcă de cafea la ora nouă dimineața, până la ora 13 vor mai rămâne doar 100 mg de cafea în organism. Dar dacă o bei după ora 15, te poate ajuta să rămâi fresh până seara.

5. Cafeaua măcinată e bună de băut în primele 15 minute
Dacă folosești boabe de cafea proaspete, nu lăsa cafeaua prea mult timp, ci încearcă să o bei în 15 minute. După această perioadă, aceasta își pierde aroma, își schimbă gustul și nu o vei putea distinge de alte tipuri de cafea.

6. Cum se produce cafeaua
Pentru a produce un kilogram de cafea, trebuie să recoltezi boabele de la doi copaci.

Un arbore de cafea trebuie să crească aproximativ trei ani pentru a putea recolta.

7. Supapa de pe ambalaj
Prin împingerea supapei, poți verifica aroma de cafea și poți diferenția un produs proaspăt de unul vechi, dar asta nu e principala sa funcție. Faptul că există o supapă înseamnă că boabele au fost împachetate imediat după măcinare și prăjire. Un kilogram de cafea emană mult dioxid de carbon după prăjire, deci dacă nu există această supapă, ambalajul va exploda.

8. Cafeaua influențează rezultatele sportive
Cofeina crește nivelul de adrenalină din organism și eliberează acizii grași din țesutul adipos, ceea ce duce la cele mai bune rezultate pentru cei care beau cafea înainte de a se antrena sau a face orice altă activitate fizică.

9. Cafeaua se mănâncă
Deoarece cafeaua este produsă din fructe, nu e de mirare că nu a fost folosită ca băutură încă de la început. Persoanele din Africa au combinat grăsimi animale cu boabe de cafea măcinată pentru a face un fel de pastă. Din aceasta creează mingiuțe pe care le consumă pentru a avea energie.

10. Prepararea cafelei
Mulți oameni cred că, cu cât cafeaua e mai aromată și are o culoare mai închisă cu atât există mai multă cafeină în cafea. Dar prăjirea cafelei nu influențează cantitatea de cafeină din ea, nivelurile rămân aceleași. În timpul prăjirii, umiditatea se evaporă din boabe, făcându-le să pară mai mari.

Consumul de cafea favorizează creșterea în greutate
Cafeaua accentuează hormonul cortizol, care te va face să consumi mai mult zahăr și dulciuri. De asemenea, cafeina îți tulbură somnul, astfel încât în ziua următoare s-ar putea să te simți mai puțin energic și mai tentat să mănânci diferite alimente.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md