(video) „Europarlamentarii își exprimă solidaritatea față de cetățenii noștri”. Reacția Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase în legătură cu rezoluția PE

ff

Deputații din Parlamentul European, au adoptat astăzi, 5 iulie, o rezoluție care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova. Cauza este nerespectarea precondițiilor politice stipulate în acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Suspendarea este legată de invalidarea alegerilor de la Chișinău.

„Prieteni, acum câteva minute în Parlamentul European la Strasbourg a fost votată rezoluția pentru Moldova. Textul declarației este unul foarte dur pentru autoritățile din Moldova. Evident motivul acestei rezoluții este decizia abuzivă a autorităților din Republica Moldova de invalidare a alegerilor din Chișinău. În această rezoluție se spune foarte clar că această decizie este una contrară principiilor democratice. Europarlamentarii amintesc despre faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările comisiei de la Veneția în raport cu sistemul electoral, aprobată în vara anului precedent. ENDR. Parlamentul a decis în această rezoluție că pe motivul că nu au fost îndeplinite condițiile pentru asistența macrofinanciară și în special condițiile politice care țin de asigurarea sistemului multipartid, se suspendă această asistență”, spune Maia Sandu într-un live.

„Este o sentință grea dată guvernării hibrid Plahotniuc-Dodon.  Este o sentință dată acestei guvernări și nu Republicii Moldova. Dimpotrivă, Republica Moldova este susținută în aspirațiile sale de accedere în lumea civilizată, de aderare la Uniunea Europeană. Doar că aceste aspirații sunt pur și simplu împotmolite în nimicnicia acestei guvernări. Faptul că la Chișinău nu au fost validate niște alegeri liber desfășurate și votul liber exprimat al poporului a fost ignorat, iată asta a determinat în primul rând să vină această sentință a Parlamentului European, continuată și de o activitate de suspendare a finanțării guvernării de la Chișinău. Până la îndeplinirea unor condiționalități foarte dure, anularea votului mixt este una dintre aceste condiționalități”, spune Andrei Năstase.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente