Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prima declarație a PDM: critică…

Prima declarație a PDM: critică autorii Rezoluției și afirmă că votul a fost luat netransparent și politicianist

Partidul Democrat din Moldova (PDM) susține că Rezoluția adoptată astăzi în Parlamentul European, prin care se condamnă invalidarea netransprentă a alegerilor de către instanțele de judecată și prin care se cere sistarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, ar fi una politică. Prin aceasta, susține PDM, „se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Moldova”. Totodată, PDM a criticat eurodeputații din Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, cei care sunt autori ai Rezoluției adoptate, declarând că aceștia nu susțin cetățenii R. Moldova, dar sprijină  „anumite partide politice neparlamentare și pe liderii acestora”. 

Poziția PDM este exprimată de Facebook de către purtătorul de cuvânt al formațiunii politice, Vitalie Gamurari.

„PDM a luat act de rezoluția eminamente politică, votată în Parlamentul European de un număr de euro-deputați, aparținând în special grupului parlamentar din care fac parte două partide ale opoziției din Moldova. Este regretabil că războiul politic din țara noastră a fost exportat în Parlamentul European de către câțiva lideri politici moldoveni, care recurg la gesturi îndreptate împotriva moldovenilor, doar pentru a-și atinge scopurile meschine. Constatăm că, prin votul de astăzi, grupul politic, care a inițiat moțiunea, a dat semnalul că, în loc să susțină Moldova și cetățenii ei, indiferent de orientări politice, preferă să susțină doar anumite partide politice neparlamentare și pe liderii acestora.

Mai constatăm că rezoluția nu a trezit interesul euro-deputaților, aceasta fiind dezbătută cu sala aproape goală, din care au lipsit până și majoritatea celor, care fac parte din partidul care a inițiat-o, lucru care indică încă o dată faptul că decizia privind votul s-a luat netransparent și strict politicianist, fără a exista o dezbatere consistentă în plen”, scrie purtătorul de cuvânt al PDM.

PDM dă asigurări că adoptarea Rezoluției nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece Moldova ar înregistra o creștere financiară care-i permite să-și îndeplinească în termen toate proiectele și angajamentele.

Totodată, purtătorul de cuvânt afirmă că mâine, 6 iulie conducerea PDM, cea a Guvernului și a Parlamentului vor face declarații oficiale la subiect și vor vorbi despre modul în care se va acționa mai departe.

La 5 iulie, cu 343 de voturi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind criza politică din R. Moldova creată după invalidarea alegerilor locale noi. Autorii Rezoluției sunt deputații din Grupul Partidului Popular European (PPE), care reprezintă cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

În decembrie 2017, în familia Partidului Popular European au fost acceptate PAS și PPDA. Din familia PPE face parte și PLDM.

 În textul rezoluției se cere suspendarea oricărei plăți prevăzute pentru debursarea asistenței macrofinanciare acordate Moldovei, dar și suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar.