00:11:36 19.04.2024
Stiri

Europarlamentarii care s-au declarat ÎMPOTRIVA suspendării finanțării R. Moldova din partea UE: „Vor fi afectați cetățenii R. Moldova”

Politică 05.07.2018 13:39 Vizualizări1169 Autor: Ziarul National
Europarlamentarii care s-au declarat ÎMPOTRIVA suspendării finanțării R. Moldova din partea UE: „Vor fi afectați cetățenii R. Moldova”


Parlamentul European a votat astăzi o Rezoluție cu privire la situația din R. Moldova, ca urmare a invalidării alegerilor din Chișinău, iar majoritatea europarlamentarilor care au făcut declarații au criticat decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie curent prin care alegerile din Chișinău au fost anulate, catalagând-o ca fiind „dubioasă”, „fără argumente solide”, „motivată politic”, dar și „îngrijorătoare” în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.

Deși cei mai mulți deputați europeni au cerut suspendarea finanțării R. Moldova de către UE, au fost și din cei care cred că lipsirea republicii noastre de bani europeni nu ar fi o soluție bună, deoarece vor avea de suferit cetățenii.

Europarlamentarul Knut Fleckenstein consideră că e inacceptabil cum a fost tratat Andrei Năstase de către instanța de judecată, dar asta nu înseamnă că trebuie sistată finanțarea R. Moldova.

„Domnul Năstase e prezent aici. A fost ales cu 52 la sută în calitate de primar și-l felicit. Este inacceptabil cum a fost tratat. Nu ne place să ne certam cu judecătorii. E inacceptabil și, dacă exista un grup în spatele acestei decizii, ar trebui clarificat acest lucru, precum și cei care au făcut asta. Au făcut rău democrației și si au trădat țara. Avem opinii diferite, dar nu trebuie suspendată finanțarea. Vor fi afectați cetățenii țarii”, a menționat Fleckenstein.

La rândul său, europarlamentarul polonez, Dobromir Sośnierz, consideră că UE nu ar trebui să se implice atunci când este vorba de deciziile judecătorești.

„În aceasta Rezoluție ați cerut ca Guvernul R. Moldova să îndeplinească anumite condiții. Am văzut cum ați vorbit cu Polonia și cum ați criticat-o că nu respectă cerințele tribunalului. Acum cereți R. Moldova contrariul. Ce doriți? Vreți ca judecătorii să dea sentințe conforme cu dorința dumneavoastră”, a întrebat acesta în plenul Parlamentului European.

Și eurodeputatul din România, Doru-Claudian Frunzulică, crede că UE trebuie să susțină, în primul rând, cetățenii R. Moldova și nu un partid sau altul. „Spuneați că ar trebui să fim alături de cetățenii R. Moldova, dar cum vom fi alături, dacă vom vota să nu dăm aceste 100 de milioane? Banii sunt pentru cetățeni, nu pentru conducere. Noi trebuie să îi susținem, nu credeți?”, a întrebat Frunzulică.

„Invalidarea alegerilor de la Chișinău, confirmată de trei instanțe din Republica Moldova, reprezintă un caz profund îngrijorător de nerespectare a voinței electoratului și aruncă o nemeritată umbră asupra evoluțiilor democratice din această țară. Dar, să spui fără dovezi, precum PPE, că decizia a fost rezultatul intervenției politicului în justiție și mai ales, să ceri politicului să intervină și să schimbe decizia instanței este contrar statului de drept. Guvernul a oferit imediat amendarea legislației până în luna septembrie pentru a garanta că alegerile parlamentare viitoare vor fi libere, democratice și transparente. Acum, PPE propune blocarea finanțării europene pentru această țară riscând să facă, de fapt, jocul lui Dodon și al Rusiei. Mă adresez în final opoziției și majorității de la Chișinău: Nu dați foc țării! Pentru că, după alegerile parlamentare va trebui să construiți împreună un guvern de coaliție proeuropean”, a declarat în Parlamentul European deputatul Victor Boștinaru.

Citiți declarațiile europarlamentarilor care au cerut suspendarea acordării asistenței macrofinanciare R. Moldova din partea UE AICI.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md