Linkuri accesibilitate

Început de reformă în justiție în Bulgaria


La o acțiune de protest în fața Curții de Justiție la Sofia
La o acțiune de protest în fața Curții de Justiție la Sofia

180 din totalul de 240 de deputați au semnat noul proiect de amendare a Constituției.

Partidele reprezentate în Parlament, cu excepția foștilor comuniști și a ultranaționaliștilor din „Ataka”, au ajuns la un consens în privința modificării Constituției și reformei în justiție. La acest compromis au contribuit ambasadorii a 14 țări occidentale care au adresat un apel partidelor reprezentate în Parlament.

180 din totalul de 240 de deputați au semnat noul proiect de amendare a Constituției cu care va începe mult așteptata reformă în justiție.

La acest consens s-a ajuns în urmă mai multor runde de consultări cu participarea liderilor politici. La un moment dat a doua ca importanță formațiune în coaliția aflata la guvernare, Blocul reformator, a amenințat că dacă propunerile sale vor fi respinse, își va retrage miniștrii și va trece în opoziție.

La realizarea compromisului au contribuit 14 ambasadori occidentali care au adresat un apel comun liderilor, să-și depășească divergențele. În acest mod s-a ajuns la a.z. compromis istoric în cadrul coaliției de centru dreaptă la care au aderat partidul turc și coaliția „Centru democratic bulgar”. Cele 180 de voturi „pentru” vor permite adoptarea, în finele lui august, în primă lectură, a amendamentelor respective. Va urma amendarea legilor care privesc funcționarea sistemului judiciar.

Prin modificarea Constituției, Consiliul suprem de justiție va fi împărțit în două colegii – cel al judecătorilor și cea a procurorilor și anchetatorilor penali. Spre deosebire de situația actuală majoritatea membrilor acestora vor fi desemnați prin alegeri în cadrul organizațiilor profesionale. În acest mod va fi redusă într-un mod considerabil influența partidelor.

Un al doilea amendament prevede întărirea rolului inspectoratului pe lângă Consiliul suprem de justiție. Un al treilea va permite Consiliului național al barourilor să sesizeze Curtea constituțională.

Primul ministru Boiko Borisov, a anunțat că drept răsplată pentru reforma în justiție, în octombrie Bulgaria va putea fi admisă în zona Schengen.

Din Partidul socialist și partidul „Ataka” au definit schimbările propuse drept imitație de reformă prin care se urmărește schimbarea membrilor incomozi ai actualui Consiliu suprem de justiție.

Previous Next

XS
SM
MD
LG