14:23:36 25.04.2024
Stiri

Parlamentul NU va adopta o DECLARAȚIE politică legată de invalidarea alegerilor. Diacov crede că PSRM este responsabil de situația creată: „De ce nu ați RETRAS contestația din instanță?”

Politică 05.07.2018 10:49 Vizualizări1323 Autor: Ziarul National
Parlamentul NU va adopta o DECLARAȚIE politică legată de invalidarea alegerilor. Diacov crede că PSRM este responsabil de situația creată: „De ce nu ați RETRAS contestația din instanță?” privesc.eu


Propunerea liderului fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Tudor Deliu, privind adoptarea în Parlamentul R. Moldova a unei Declarații politice cu privire la încălcarea drepturilor omului și principiilor statului de drept în R. Moldova, în contextul invalidării alegerilor din Chișinău, nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Pentru adoptarea acestei Declarații au votat, în debutul ședinței de astăzi a Legislativului, deputații PSRM, PLDM, PCRM și PL. La rândul lor, democrații și deputații din grupul popular-european au propus să fie adoptată o declarație care să conțină și „acțiuni concrete”.

Potrivit lui Deliu, adoptarea unei asemenea Declarații este necesară, mai ales că situația din R. Moldova este dezbătută astăzi și în Parlamentul European. „Tăcerea Parlamentului R. Moldova ar însemna că acceptăm încălcările care zguduie statul de drept. Sperăm ca toate fracțiunile care se declară proeuropene să susțină adoptarea acestei Declarații a Parlamentului”, a spus Tudor Deliu.

Fracțiunea PSRM a anunțat că susține adoptarea acestei Declarații, amintindu-i lui Tudor Deliu că dânsul a fost parlamentarul care, aflându-se la guvernare, a propus amendamentul care interzice implicarea persoanelor străine în campaniile electorale. „Vom susține adoptarea acestei Declarații, pentru că au fost lezate și drepturile candidatului nostru implicat în alegerile din municipiul Chișinău”, a spus președintele fracțiunii socialiștilor Vlad Batrâncea.

Liberalul Ion Apostol a precizat că fracțiunea PL susține adoptarea documentului, dar l-a acuzat de fariseism pe socialistul Batrâncea. „Socialiștii au uitat că această decizie de invalidare a alegerilor a venit în urma contestației depuse de ei. Acum o fac pe mironosițele”.

Liderul Grupului parlamentar al popularilor-europeni, Valeriu Ghilețchi, consideră că propunerea lui Deliu are temei, doar că Parlamentul nu ar trebui să se limiteze la adoptarea unei Declarații politice. „Tăcerea e inadmisibilă, dar nu cred că trebuie să ne limităm la adoptarea unei declarații. Parlamentul trebuie să întreprindă acțiuni concrete, mai exact formarea unui grup de lucru de modificare a legislației. Să nu ne grăbim cu adoptarea unei declarații, dar să venim cu o serie de acțiuni concrete”, a argumentat Ghilețchi.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a chemat la calm și le-a reproșat socialiștilor că anume ei sunt responsabili de situația creată. „E adevărat că Parlamentul trebuie să reacționeze cumva, dar în același timp trebuie să respectăm și deciziile judecătorești. Nu cred că trebuie să venim cu declarații tradiționale. Socialiștii sunt cei care au depus cererea în instanța de judecată, iar acum se ascund în tufiș. De ce nu ați retras acea contestație? Eu cred că trebuie să discutăm această chestiune la Biroul permanent al Parlamentului, după care să venim cu o decizie”, a adăugat Diacov.

În cele din urmă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a pus la vot propunerea lui Tudor Deliu. Doar 39 de deputați din cei 87 prezenți în sală au fost de acord cu adoptarea unei Declarații politice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md