Aprobat! Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare majorate până la 500 de lei

rrew-1600×800

Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare majorate până la 500 de lei și de o serie de facilități suplimentare, începând cu 1 septembrie curent. Guvernul a aprobat un pachet social special pentru persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice, pentru a spori nivelul de protecție socială a acestora, inclusiv prin oferirea unor servicii medicale de tratament și recuperare.

Alocațiile lunare acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice vor crește de la 100 până la 500 de lei. În acest scop, în anul curent din bugetul de stat vor fi alocate 13 milioane de lei.

De asemenea, pachetul social include servicii medicale suplimentare celor prestate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, care vor permite monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a victimelor represiunilor politice și depistarea precoce a unor boli condiționate de factorii de risc la care acestea au fost suspuse. Astfel, victimele deportărilor vor avea posibilitatea să beneficieze anual de un examen medical profilactic gratuit, inclusiv cu efectuarea investigațiilor de laborator, dar și de un tratament de reabilitare la spitalul Guvernului.

Totodată, anual, aceste persoane va putea procura bilete de tratament la sanatoriu cu o reducere de 3250 lei, ceea ce constituie 50 la sută din costul biletului. Actualmente, statul achită 30 la sută din prețul foilor de tratament la sanatoriu. Costul implementării acestor măsuri se estimează la circa 430 de mii de lei. În același timp, victimele deportărilor vor primi legitimații de tip nou.

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de deportați, care primesc în acest an un ajutor material în valoare de 1000 de lei, cu 300 de lei mai mult decât în anul precedent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente