17:52:40 24.04.2024
Stiri

Andrian Candu, despre SUSPENDAREA acordării primei tranșe din cele 100 de milioane de euro de la UE: „Noi nu am primit nicio scrisoare privind stoparea finanțării”

Politică 04.07.2018 21:08 Vizualizări6877 Autor: Ziarul National
Andrian Candu, despre SUSPENDAREA acordării primei tranșe din cele 100 de milioane de euro de la UE: „Noi nu am primit nicio scrisoare privind stoparea finanțării”


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că rezoluția care va fi votată mâine de Parlamentul European va avea mai mult „caracter de recomandare” și că guvernarea din R. Moldova riscă să fie „pedepsită pe nedrept” prin faptul că Uniunea Europeană nu va mai acorda prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În același timp, oficialul a spus că nu a primit nicio scrisoare care să confirme faptul că finanțarea pentru R. Moldova a fost stopată.

„Rezoluţia care va fi votată are mai mult caracter de recomandare. Comisia Europeană putea să ia anumite decizii înainte de rezoluţie. Ieri, pe lângă oficialii europeni, am discutat şi cu reprezentanții din grupurile politice. Am discutat și cu cei care sprijină PAS, PPDA, PLDM. I-am întrebat de ce merg în extremă, iar răspunsul a fost unul destul de deocheat - vrem ca să vă pedepsim pe voi, actuala guvernare, ca cetăţenii să vadă şi ca la următoarele alegeri parlamentare să câştige Maia Sandu”, a declarat Candu, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

Potrivit spicherului, la nivelul cooperării între R. Moldova şi UE ar fi „prea multă politică”: „Vreau să vorbesc despre Fondul Monetar Internaţional… Pentru ei este important ca toate condiţiile să fie respectate, ca ulterior banii să ajungă pe contul R. Moldova. Noi vom fi pedepsiţi pe nedrept şi nu vom primi această asistenţă macrofinanciară. Până la urmă gestul contează, decizia contează”.

Președintele Parlamentului s-a referit și la invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, decizie a magistraților care a determinat suspendarea acordării primei tranșe din cele 100 de milioane de euro din partea UE.

„Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, trebuie să ne întrebăm cine are avantaje, cine are dezavantaje și cine suferă. Guvernarea depune eforturi prin desfășurarea unor acțiuni, se lucrează cu toți partenerii noștri pe reforme structurale și țintite pe anumite domenii. Se văd rezultate, evaluări pozitive din partea UE. Guvernul, având rezultate bune, la câteva zile înainte de plata primei tranșe vine această decizie cu invalidarea. Vă aduc aminte că partidul din care fac parte a recunoscut alegerile, dar peste noapte… Ce trebuie să facem? Să sunăm judecătorul? Competența Guvernului este de a lucra cu instrumente pe care le avem disponibile, noi trebuie să revizuim cele întâmplate”, a adăugat Andrian Candu.

Oficialul a subliniat că guvernarea nu ar profita în niciun caz de situația creată. „Dacă Guvernul a semnat un acord cu UE privind îndeplinirea unor condiții, acel acord este un angajament. Dacă politicul nu a avut treabă cu această decizie, dacă ei nu sunt în dialog cu UE, întrebare este de ce trebuie să fie pedepsit Guvernul și guvernarea? Finalmente suferă cetățenii R. Moldova. Ieri, comisarul Hahn a spus că nu trebuie să se ia decizii, pentru că spiritele sunt prea încălzite. Iată de ce trebuie să analizăm cele întâmplate și să găsim soluții. Noi nu am primit nicio scrisoare privind stoparea finanțării. Se speculează foarte mult, există confuzii. Oare merită guvernarea acest lucru, mai ales că și-a făcut temele pe acasă, sau cetățeanul care nu are treabă cu toate acestea?”, a conchis Candu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md