Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Victimele deportărilor staliniste vor beneficia…

Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare mai mari

Victimile deportărilor staliniste ar urma să beneficieze din 1 septembrie curent de alocații lunare de 500 de lei, reducere a costului biletelor de reabilitare la sanatoriul Cancelariei de Stat și de un examen medical profilactic gratuit în fiecare an la Spitalul Guvernului. Două Hotărâri de Guvern în acest sens au fost aprobate astăzi de Cabinetul de miniștri.

În prezent, victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917–1990, beneficiază de alocații lunare de 100 de lei, respectiv, odată cu adoptarea modificărilor, cuantumulul alocației lunare de stat urmează a fi majoratcu 400 lei. În acest scop, în anul curent din bugetul de stat vor fi alocate 13 milioane de lei.

Un alt proiect de hotărâre al Guvernului prevede stabilirea prioritară a unui pachet de servicii medicale în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală, care include:

  • efectuarea examenului medical profilactic anual la medicul de familie, cu efectuarea investigațiilor de laborator și instrumentale (analiza generală a sângelui, analiza generală a urinei, glicemia, colesterolul, trigliceridele, bilirubina, proba cu timol, transaminazele; acuitatea vizuală, electrocardiografia, ultrasonografia);
  • efectuarea tratamentului de reabilitare anual în Spitalul Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat, conform criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru persoanele asigurate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Totodată, proiectul propune majorarea de la 30% la 50% a reducerii din costul biletului de recuperare/reabilitare pentru categoria vizată. Astfel, majorarea vizată va genera o reducere de 3250 lei din costul biletului.  Costul implementării acestor măsuri se estimează la circa 430 de mii de lei.

Victimele deportărilor urmează a beneficia și de legitimații de tip nou.

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 8 000 de deportați. Al doilea val de deportări, din 5-6 iulie 1949, este considerat „cea mai mare deportare a populației basarabene”. Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11 293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni.