16:40:57 19.04.2024
Stiri

Un comentator politic de la Chișinău spune că REZOLUȚIA de mâine ar putea turna gaz în foc: „Parlamentul European poate să aplice de o manieră iresponsabilă dublele standarde”

Politică 04.07.2018 18:44 Vizualizări1665 Autor: Ziarul National
Un comentator politic de la Chișinău spune că REZOLUȚIA de mâine ar putea turna gaz în foc: „Parlamentul European poate să aplice de o manieră iresponsabilă dublele standarde”


„În Parlamentul European (PE) vor avea loc dezbateri cu privire la situația din R. Moldova, iar la sfârșit va fi adoptată o rezoluție. Deja se cunosc parametrii politici în limitele cărora va fi votată rezoluția. Unele grupuri politice, precum popular europenii, conservatorii și verzii vor cere suspendarea finanțării pentru R. Moldova dar și îndeplinirea unui set de condiții dure printre care se numără și validarea alegerilor din Chișinău; socialiștii europeni, la rândul lor, insistă mai curând pe unificarea forțelor proeuropene și chiar dacă atestă o anumită deteriorare a climatului democratic în Moldova nu solicită suspendarea finanțării”, scrie comentatorul politic Corneliu Ciurea.

Acesta spune că putem să ne așteptăm că, în cele din urmă, va fi votată suspendarea finanțării. „Dar putem spera că, cel puțin, PE nu va merge pe ideea validării alegerilor întrucât își încalcă propriile principii. Totuși, alegerile din Chișinău au fost invalidate în baza unei decizii judecătorești. La baza acestei decizii judecătorești au stat încălcări clare care au fost comise de către Andrei Năstase și Ion Ceban. Guvernarea de la Chișinău și-a asumat sarcina de a revizui legislația electorală pentru a elimina riscurile repetării unei asemenea situații”, spune sursa citată, într-un editorial postat pe hotnews.md.

Potrivit lui Ciurea, există o anumită probabilitate că prin votarea unei rezoluții de suspendare a finanțării, PE să aplice de o manieră iresponsabilă dublele standarde. „Proclamând drept principiu suprem statul de drept, Parlamentul UE s-ar putea să ajungă mâine să solicite o imixtiune politică asupra instanțelor judecătorești moldovenești pentru a anula decizia legată de invalidarea alegerilor. Din păcate, în proiectele de rezoluție pe care le-au pregătit unele grupuri parlamentare nu este indicat deloc cum poate Guvernul Moldovei să pună în aplicare condițiile pe care parlamentarii ni le cer”.

Analistul politic mai adaugă că unele grupuri parlamentare, în speță PPE, ar acționa mai mult ghidându-se „de bârfele și șușotelile opozanților de dreapta de la Chișinău – Maia Sandu și Andrei Năstase – lideri politici care nu sunt nici măcar în stare să organizeze proteste impunătoare la Chișinău pe motivul invalidării alegerilor. Toate aceste gafe sunt rodul unei dezinformări marca Maia Sandu – Andrei Năstase. Acești lideri iresponsabili ai opoziției de dreapta nici nu mai au timp să stea în fruntea protestelor. Mult mai atractiv pentru ei este să meargă la Bruxelles pentru a pârî guvernarea. Scopul lor îl cunoaștem – cu cât e mai rău cu atât e mai bine. Pentru noi, indiferent care va fi decizia PE, nu se schimbă mare lucru. Moldova trebuie să-și consolideze propria independență prin creștere economică, vector proeuropean și reforme menite să facă viața oamenilor mai bună. Se pare că suntem pe calea cea dreaptă cu sau fără rezoluția de mâine”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md