Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Delegația UE în Republica Moldova…

Delegația UE în Republica Moldova confirmă suspendarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare

Foto: radio.cz

Delegația UE în Republica Moldova confirmă că plata primei tranșe în cadrul actualului Program de Asistență Macroficinanciară a fost suspendată. Decizia a fost luată în urma unei evaluări efectuate în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție de a invalida rezultatul alegerilor pentru primăria Chișinău.

„Plățile din cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară sunt condiționate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului. Comisia Europeană consideră că măsurile ce țin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuși, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE a identificat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite”, se menționează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare a fost comunicată la o zi după întrevederea premierului Pavel Filip cu Comisarul pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Prin intermediul unui comunicat de presă, premierul informa: „Comisarul Hahn a spus că decizia privind transferul primei tranșe sau suspendarea acesteia nu sunt luate. Situația este prea fierbinte acum pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm”.

În timp ce premierul informa că nu a fost luată o decizie, într-un răspuns la solicitarea portalului Newsmaker.md,  serviciul de presă al Comisiei Europene a informat că prima tranșă a asistenței macrofinanciare a fost amânată din cauza deciziei instanțelor de a anula rezultatele alegerilor de la Chișinău.

În contextul invalidării alegerilor locale de la Chișinău, la 5 iulie, în plenul Parlamentului European vor avea loc dezbateri referitor la situația din Republica Moldova. În acest sens, au fost pregătite șase versiuni de rezoluție prin care europarlamentarii își arată îngrijorarea față de anularea rezultatelor alegerilor și deteriorarea statului de drept. Toate versiunile rezoluției, cu excepția uneia, precizează aspecte cu referire la asistența macrofinanciară.