22:42:25 24.04.2024
Stiri

ANUNȚUL Delegației UE din R. Moldova vizavi de SUSPENDAREA primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro: „Precondițiile politice NU au fost îndeplinite”

Politică 04.07.2018 16:28 Vizualizări3184 Autor: Ziarul National
ANUNȚUL Delegației UE din R. Moldova vizavi de SUSPENDAREA primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro: „Precondițiile politice NU au fost îndeplinite”
Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău


Delegația Uniunii Europene în R. Moldova confirmă faptul că disbursarea primei tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE pentru Republica Moldova a fost suspendată. Cauzele acestei decizii sunt legate de ultimele evenimente politice din R. Moldova, în special de invalidarea alegerilor din Chișinău.

„Așa cum a comunicat Comisia Europeană în răspunsurile transmise unor reprezentanți ai mass-mediei din Republica Moldova, plățile din cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară sunt condiționate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului.

Comisia Europeană consideră că măsurile ce țin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuși, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE a identificat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău. În consecință, plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistență Macrofinanciară a fost suspendată”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației UE la Chișinău.

Menționăm că asistența macrofinanciară din partea UE, anunțată anterior, se ridica la 100 de milioane de euro, 40 de milioane dintre care urmau să fie acordate sub formă de grant. Banii urmau să ajungă în R. Moldova încă în anul trecut, dar procesul a fost amânat, după aprobarea sistemului mixt. Pentru ca R. Moldova să beneficieze de acești bani, autoritățile de la Chișinău trebuiau să îndeplinească 30 de condiții, inclusiv pe cele legate de respectarea statului de drept și a drepturilor omului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md