Sistemul educațional din Moldova se confruntă cu o criză de cadre didactice. În școlile din țară lipsesc circa 2000 de pedagogi

Без названия

Situația din sistemul educațional național are insuficiență de circa 2 000 de cadre didactice, inclusiv 800 pentru educația timpurie. Totodată, alți circa 2 000 de specialiști din domeniu necesită recalificare profesională. Aceste date au fost prezentate de Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici.

Alte probleme ale educaţiei timpurii constatate presupun lipsa de creşe pentru copii, grădiniţe de stat suprasolicitate şi autorități publice locale care nu contribuie la construirea şi reparația instituțiilor preșcolare. De asemenea, carențe au fost relatate în domeniul salarizării educatorilor și finanțarea programelor pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale.

Angela Cutasevici a menționat că, din 1 septembrie curent, va fi implementat, în premieră, modelul învățământului dual, cu asistență mentorală, în Colegiul pedagogic din Capitală, pentru a deveni educatori. Totodată, MECC a eliberat 800 de adeverințe pentru tinerii specialiști, care vor fi angajați din 1 septembrie în instituțiile de învățământ din țară. Totodată, Ministerul a propus micșorarea normei didactice în învățământul timpuriu de la 35 la 30 de ore didactice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente