13:08:33 29.03.2024
Stiri

VESTE BUNĂ pentru elevii din R. Moldova: În premieră, tabere de IARNĂ, organizate peste Prut

Știri 04.07.2018 14:00 Vizualizări1354 Autor: Ziarul National
VESTE BUNĂ pentru elevii din R. Moldova: În premieră, tabere de IARNĂ, organizate peste Prut Agerpres


Reprezentanţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) şi ai Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) de la București au deschis miercuri, oficial, programul ARC în Tabăra de agrement din oraşul Sulina şi au anunţat că, anul acesta, programul şi-a dublat numărul participanţilor.

„Aproape că am dublat anul acesta numărul participanţilor şi este pentru prima dată în istoria programului când se întâmplă acest lucru. Este cunoscut că în paralel cu tabăra din Sulina avem o tabără şi în judeţul Neamţ, dar anul acesta va fi pentru prima dată când vom organiza ARC-ul de iarnă, în judeţele Gorj şi Hunedoara, aproape de simbolurile noastre naţionale”, a declarat, în deschiderea evenimentului, subsecretarul de stat din cadrul MRP, Victor Ionescu, citat de Agerpres.

La rândul său, subsecretarul de stat din cadrul MTS, Cristina Andronic, a punctat importanţa evenimentului din Sulina în contextul Centenarului Marii Uniri.

„Mă bucur în primul rând pentru că avem continuitate şi că acest proiect a ajuns la a X-a ediţie în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri”, a menţionat reprezentanta MTS.

Discursurile autorităţilor au fost urmate de un spectacol susţinut de copii, primele artiste fiind Anca şi Cati Tunaru din Canada, care, îmbrăcate în costume tradiţionale, au recitat poezii şi au cântat în limba română.

„Pentru noi este o zi de sărbătoare, pentru că suntem împreună, pentru că vom duce aceste amintiri peste ani, le vom povesti şi altora şi astfel se va face o legătură de suflet peste ocean", a declarat în deschiderea recitalului, Otilia Tunaru.

Programul Arc a început la Sulina săptămâna trecută, atunci când au ajuns circa 200 de copii şi profesori din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Canada, şi se va încheia la sfârşitul lunii august.

În timpul taberei, potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Liviu Urlih, copiii participă la ateliere de limba română sau de creaţie, la competiţii sportive de baschet, fotbal şi tenis de masă, dar şi la seri de karaoke.

Sesiunea de tabere de vară de la Sulina va reuni peste 1 950 de copii ai etnicilor români din afara hotarelor ţării.

Programul de tabere ARC îşi propune să creeze şi să păstreze legături între cetăţenii şi etnicii români din diferite ţări, să ofere cunoştinţe despre cultura şi civilizaţia românească, să promoveze valorile patrimoniului cultural românesc.

ARC este parte a Programului de Guvernare 2018-2020 şi face parte din pilonul Educaţie „Nicolae Iorga”, înscriindu-se în Planul anual de acţiuni proprii al MRP.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md