04:02:56 20.04.2024
Stiri

Ziua Americii. Parada militară care NU a mai avut loc

Știri 04.07.2018 13:39 Vizualizări1235 Autor: Ziarul National
Ziua Americii. Parada militară care NU a mai avut loc


Lansarea în spaţiul public, la începutul acestui an, a intenţiei preşedintelui Donald Trump de a organiza o paradă militară majoră, cu prilejul zilei naţionale a Statelor Unite, a iscat controverse ce au divizat atât clasa politică, cât şi asociaţiile de militari în rezervă şi veteranilor de război, de altfel o comunitate foarte importantă în spaţiului american.

Criticii iniţiativei au profitat de ocazie pentru a acuza regimul Trump de militarism şi tendinţe autoritariste, în timp ce susţinătorii acesteia au evidenţiat oportunitatea celebrării carierei militare şi a sacrificiului celor care şi-au pus viaţa în slujba ţării, în condiţiile scăderii atractivităţii cu care se confruntă instituţia militară, după conflictele mult prea lungi din Afganistan şi Irak.

Însă, parada militară nu a mai avut loc în 4 Iulie, aşa cum se preconizase iniţial. Probabil că evenimentul va avea loc de Ziua Veteranilor, pe 11 noiembrie 2018. Rămâne de văzut în ce mod, cauzele şi consecinţele dezbaterilor privind conceptul de organizare a unui astfel de eveniment cu relevanţă majoră pentru politica de apărare şi securitate a Statelor Unite, se vor reflecta în deciziile pe termen mediu şi lung ale actualei administraţii de la Washington, fiind cunoscut impactul acestor decizii asupra ordinii şi securităţii globale, scrie conferenţiarul universitar dr. Niculae Iancu, fost rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din România.

Un val de critici s-a ridicat din partea oponenţilor preşedintelui Donald Trump, atunci când motivat de admiraţia pentru parada militară de Ziua Franţei la care a participat ca invitat special, în iulie 2017, la Paris, anunţa intenţia sa de a organiza un astfel de eveniment, cu ocazia Zilei Americii, la Washington. Contestările au acaparat toate zonele tradiţionale de dezbatere politică din capitala americană, de la ideologie la morală sau de la promisiunile electorale la pragmatismul de tip capitalist al noii administraţii. Acuzele la adresa preşedintelui Trump au mers de la etichetarea oricărei intenţii de etalare festivistă a capacităţilor de apărare americane drept expresie a profilului militarist al unei administraţii aflată în pragul alunecării spre totalitarism, până la utilizarea apelativului „petit-fascist” pentru un preşedinte deja considerat ca fiind mult prea mult influenţat de susţinătorii dreptului de deţinere a unei arme în fiecare cămin american.

Mai mult, după cum consemna The Washington Post în luna februarie, anunţarea publică a intenţiei de organizare a paradei militare pe 4 Iulie a fost speculată de adversarii preşedintelui Trump pentru a reaminti că, deşi acesta „nu a îmbrăcat niciodată uniforma militară”, „nu a ezitat să satureze administraţia sa cu generali, pentru beneficii de imagine”. Totodată, a fost punctat şi costul ridicat al unui astfel de eveniment, în condiţiile în care proiecte mult mai urgente ale Pentagonului, inclusiv cele care îi privesc pe veterani, aşteaptă încă finanţare.

Citiți continuarea pe www.monitorulapararii.ro.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md