00:31:16 20.04.2024
Stiri

OFICIAL // Invalidarea alegerilor din Chișinău SUSPENDĂ procesul de acordare a primei tranșe din cele 100 de milioane de euro care urmau să vină în R. Moldova de la UE

Politică 04.07.2018 12:39 Vizualizări1391 Autor: Ziarul National
OFICIAL //  Invalidarea alegerilor din Chișinău SUSPENDĂ procesul de acordare a primei tranșe din cele 100 de milioane de euro care urmau să vină în R. Moldova de la UE


Comisia Europeană a suspendat procesul de acordare a primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, după invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău.

Într-un răspuns oferit postului de televiziune „Tv8” de către Johannes Bahrke, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, se arată că o evaluare efectuată de Comisie împreună cu Serviciul european pentru acțiune externă a constatat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite de către autoritățile R. Moldova, fiind vorba în special de invalidarea alegerilor din Chișinău.

„După cum știți, plățile efectuate în cadrul programului de asistență macrofinanciară sunt condiționate de punerea în aplicare cu succes a măsurilor specifice de politică economică prevăzute în Memorandumul de înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului. Comisia consideră că măsurile de politică pentru o plată au fost puse în aplicare. Cu toate acestea, o evaluare efectuată de Comisie împreună cu Serviciul european pentru acțiune externă a constatat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această evaluare se bazează pe recentele evenimente politice din Moldova și, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor la Chișinău. Prin urmare, eliberarea primei tranșe în cadrul actualului program de asistență macrofinanciară a fost suspendată”, cităm din răspunsul oferit postului de televiziune amintit.

Amintim că Judecătoria Chișinău a anulat, pe 19 iunie curent, alegerile din capitală, pe motiv că ambii candidați au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, decizie menținută ulterior de instanețele ierarhic superioare. Ulterior, Comisia Electorală Centrală a anulat alegerile din Chișinău, capitala urmând a fi condusă de un primar interimar până în vara anului 2019, când vor fi organizate alegeri locale ordinare.

Din cele 100 de milioane de euro din partea UE, 40 de milioane urmau să fie acordate sub formă de grant. Banii urmau să ajungă în R. Moldova încă în anul trecut, dar procesul a fost amânat, după aprobarea sistemului mixt. Pentru ca R. Moldova să beneficieze de această asistență macrofinanciară, autoritățile de la Chișinău trebuiau să îndeplinească 30 de condiții, inclusiv legate de respectarea statului de drept și a drepturilor omului.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md