16:17:01 19.04.2024
Stiri

BILANȚUL lui Igor Dodon: „Putem începe? Ce spune regia?”. La inaugurarea lui Erdogan, încă o întâlnire cu Putin și alta cu separatistul Krasnoselski

Politică 04.07.2018 11:40 Vizualizări1232 Autor: Ziarul National
BILANȚUL lui Igor Dodon: „Putem începe? Ce spune regia?”. La inaugurarea lui Erdogan, încă o întâlnire cu Putin și alta cu separatistul Krasnoselski


Președintele R. Moldova Igor Dodon va participa, pe 9 iulie curent, la inaugurarea omologului său turc, Recep Tayyip Erdoğan, care a câștigat zilele trecute un nou mandat de șef al statului, după care, pe 13 sau pe 14 iulie, va avea o nouă întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, atunci când va participa la ceremonia de închidere a Campionatului Mondial de Fotbal. Ulterior, Dodon se va întâlni și cu liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dar speră să se vadă „pe platforme internaționale” și cu omologii vecini Klaus Iohannis și Petro Poroșenko.

Anunțurile au fost făcute de Igor Dodon, ieri-seară, în cadrul unei conferințe de presă privind bilanțul activității sale după un mandat de un an și jumătate la Președinția R. Moldova.

Preocupat de imaginea sa la tv, mai ales că posturile de televiziune afiliate socialiștilor, dar și canalul public de televiziune „Moldova1” transmiteau în direct conferința de presă respectivă, Igor Dodon a început să-și înșire „realizările” abia după ce s-a asigurat că „regia” îi permite.

„Putem începe? Regia ce spune?”, a întrebat Igor Dodon. Apoi, s-a asigurat că întrebările puse de jurnaliști sunt în spiritul „bilingvismului armonios”: „Două (întrebări - n.r.) în moldovenească, două în rusă... Este ok”.

Dodon și-a început discursul plângându-se că guvernarea i-a creat „blocaje majore” în activitate și toate inițiativele sale legislative au fost respinse de Guvern și Parlament. Mai mult, guvernarea nu îi permite să inițieze un referendum consulativ, îi boicotează ședințele Consiliului Suprem de Securitate și i-a luat din subordine Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Pază și Protecție de Stat.

Prin urmare, realizările sale s-ar redus la acțiunile fundației de caritate conduse de soția sa: dotarea grădinițelor cu mobilă sau terenuri de joacă, ghiozdane pentru elevi, susținerea unor artiști, stadioane etc.

Dodon a mai spus că, în primul an și jumătate de mandat, s-a întâlnit cu 17 președinți de stat, șase spicheri și opt prim-miniștri, fără să specifice faptul că acest lucru s-a întâmplat mai degrabă în cadrul unor evenimente colective, decât la invitația personalizată a oficialilor străini.

Printre prioritățile sale de până la sfârșitul anului curent se numără câștigarea alegerilor de către socialiști și, dacă nu va avea un Parlament care să-l susțină, va insista asupra trecerii la republică prezidențială, restabilirea „integrală” a relațiilor cu Federația Rusă și stabilirea unor „relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul”.

Întrebat ce va face în domeniul relațiilor cu statele vecine - România și Ucraina, unde nu a fost niciodată de la preluarea mandatului de șef al statului, cei doi omologi ignorându-i și invitațiile de a veni în R. Moldova, Dodon susține că rămâne deschis să se întâlnească și cu Klaus Iohannis, și cu Petro Poroșenko, inclusiv pe unele „platforme internaționale”.

„Relațiile cu România și Ucraina nu sunt rele. De ce să le îmbunătățesc? Consider că sunt foarte bune și eu nu am făcut nimic să le înrăutățesc. Cu Federația Rusă, acestea sunt înrăutățite și eu încerc să le repar”, a declarat Igor Dodon.

Și pentru că postul public de televiziune își încheia emisia în direct, Dodon a avut un mesaj pentru telspectatori, deși încă nu-și terminase conferința: „Celor de la „Moldova 1” care ne-au privit până acum, vă mulțumim! Așteptați-ne în localitățile rurale, vom veni în sate și cu Doamne-ajută vom trece peste toate problemele. Fiți atenți, nu tot ce zboară se mănâncă, nu tot ce poartă znaciok (insignă - n.r.) proeuropean este proeuropean și nu tot ce strălucește este aur”.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md