10:22:52 20.04.2024
Stiri

UE a SUSPENDAT acordarea primei tranșe din asistența de 100 de milioane de euro R. Moldova? Răspunsuri de la Guvern și de la Maia Sandu

Politică 04.07.2018 10:49 Vizualizări1476 Autor: Ziarul National
UE a SUSPENDAT acordarea primei tranșe din asistența de 100 de milioane de euro R. Moldova? Răspunsuri de la Guvern și de la Maia Sandu


Comisarul european pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, susține că Uniunea Europeană nu a luat, deocamdată, o decizie privind transferul sau suspendarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, în contextul ultimelor evoluții de la Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute, ieri, la Strasbourg, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

„Newsmaker” a scris, ieri, cu referire la un răspuns pe care l-a primit de la Serviciul de presă al Comisiei Europene, că prima tranșă de asistență macrofinanciară din partea UE a fost stopată din cauza ultimelor evenimente de la Chișinău, dar Serviciul de presă al Guvernului reproduce, prin intermediul unui comunicat de presă, declarația lui Johannes Hahn, potrivit căreia „situația este prea fierbinte acum și neclară pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm, pentru că are multe semne de întrebare”.

Aceeași sursă precizează că, în cadrul întrevederii, premierul l-a informat pe Hahn despre crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Guvernului şi ai Parlamentului pentru examinarea legislaţiei electorale şi eliminarea lacunelor care au permis nevalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase.

Filip l-a asigurat pe oficialul european că UE va fi informată cu regularitate despre soluţiile care vor fi discutate în cadrul grupului de lucru.

Șeful Executivului a menţionat, de asemenea, că evoluţiile politice de la Chişinău nu trebuie să aibă impact asupra cooperării practice dintre R. Moldova și UE. Acesta a subliniat că Guvernul rămâne deplin angajat în implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE, iar decizia recentă a FMI de a acorda următoarea tranşă de asistenţă confirmă faptul că autorităţile avansează pe calea reformelor, se mai spune în comunicat.

Și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a avut ieri o întrevedere cu Johannes Hahn. „După întrevederea cu Johannes Hahn, Comisarul UE pentru Vecinătate Europeană și Negocieri de Extindere, putem afirma cu certitudine că la Bruxelles există o stare acută de îngrijorare cu privire la invalidarea alegerilor și derapajele guvernării de la principiile democratice. UE nu va sprijini un regim antidemocratic și anticetățenesc, iar consecințele nefaste nu vor întârzia să apară. Comportamentul iresponsabil al guvernării îndepărtează Moldova de UE. Noi, toți cetățenii R. Moldova, trebuie să ne opunem instaurării unei dictaturi și izolării țării noastre de Europa”, a scris politiciana pe pagina sa de Facebook.

Tot ieri, Maia Sandu a avut o întrevedere și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. „I-am vorbit domnului președinte despre situația critică care s-a creat în R. Moldova după deciziile abuzive de invalidare a rezultatelor alegerilor și de anulare a scrutinului și despre pericolele pe care le reprezintă regimul actual pentru cetățenii țării. Dl Tusk ne-a asigurat că situația din R. Moldova este prioritară pentru instituțiile UE și că acestea vor face tot posibilul pentru a proteja cetățenii țării noastre”, a adăugat sursa citată.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md