Igor Dodon despre precedentul periculos al invalidării alegerilor, datul din deget al Occidentului și dacă va fi cap de listă al PSRM

epa06115230 President of Moldova Igor Dodon gestures during a media briefing on the visit of Russian Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin at the State Residence in Chisinau, Moldova, 28 July 2017. Russian Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin's visit to Moldova was cancelled when Romanian authorities prevented his flight from entering Romanian airspace enroute to Moldova. Rogozin is part of a 'blacklist' of Russian diplomats who have a travel ban in the EU. EPA/STR

Președintele Igor Dodon a catalogat drept un precedent foarte periculos invalidarea de către instanțele de judecată a alegerilor locale pentru Primăria Chișinău, precizând că este vorba despre o justiție selectivă. „Păi, dacă rămâne așa incert și, potrivit acestui precedent, imaginați-vă ce va fi parlamentare”, a declarat șeful statului în cadrul unei conferințe de bilanț al activității sale.

Totodată, șeful statului a declarat că reacția partenerilor de dezvoltare față de invalidarea alegerilor locale a fost una „fără dinți și superficială”.  Potrivit lui, Occidentul a dat doar din deget autorităților de la Chișinău :„Vai, vai, așa nu se poate”, însă nu va penaliza Guvernul, pentru a lăsa o portiță deschisă ca opoziția să facă o coaliție cu PD după alegeri parlamentare.

Cât privește protestul opoziției pro-europene din PMAN, Igor Dodon a spus că nu vede finalitatea acestora. El a spus că nu își va îndemna susținătorii să participe la acestea, pentru că ei au agenda lor.  „Noi avem agenda noastră. Nu exclud că vom face proteste separate”, a spus el.

La aceeași conferință, Igor Dodon a declarat că nu exclude că va fi cap de listă a PSRM la alegerile parlamentare. „Legislația nu îmi interzice să fiu candidat pe listele unui partid. Dacă voi lua decizia să candidez, acesta desigur va fi PSRM”, a spus șeful statului.

Declarațiile mai detaliate ale lui Igor Dodon:

Invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău

„Eu consider că este un precedent periculos. Foarte periculos. Dar ce se va întâmpla la următoarele alegeri parlamentare? Este vorba despre justiție selectivă. Faptul că Năstase a încălcat legislația, este un lucru evident. Și apropo, eu consider că el a făcut-o intenționat. El credea că nu câștigă alegerile și  a făcut intenționat acest lucru în primul tur, sperând că va fi exclus și să se victimizeze. Pe 8 mai a fost sesizată CEC la acest subiect, care a trimis constatările în judecată, iar judecată nu le-a luat pe rol. Năstase trebuia exclus în turul întâi, dacă acest lucru îl făcea Ceban, el era exclus îndată.

Apropo, legea în baza căreia a fost exclus Năstase, în ceea ce ține de agitația cu persoane din afara țării, a fost votată de PLDM în 2015 împotriva mea.

Altă întrebare este agitația în ziua alegerilor. Aici este problema cea mai mare. Eu personal am ieșit după alegeri și am zis: oameni buni ieșiți la vot. Nu am spus pentru cine și nici Ion Ceban nu a spus pentru cine. Păi, dacă rămâne așa incert și, potrivit acestui precedent, imaginați-vă la parlamentare într-o circumscripție unde nu câștigă candidatul PDM. Iese un ins pus la cale cu telefonul și îndeamnă la vot pentru candidatul PSRM, ca să fie motiv de invalidare a alegerilor. Iată de ce vă spun că e un precedent foarte periculos.

Ce concluzie se poate trage? Eu consider că trebuia luate măsuri în primul tur, dar odată ce au avut alegerile, dacă unul a făcut încălcări, trebuia pe Ion Ceban să-l lase. Așa e legislația. Este o lecție pentru noi toți.

Reacția partenerilor de dezvoltare față de invalidarea alegerilor locale

A fost o reacție fără dinți, superficială. Am văzut reacțiile de la Bruxelles, SUA. Au arătat doar din deget: Vai, vai, așa nu se poate. Dar acestor băieți dacă le arăți din deget, ei pot să-ți mănânce întreaga mână. Și pot să vă explic de ce. Dacă noi am fi invalidat alegerile sau dacă Voronin făcea aceasta în cazul lui Chirtoacă, aveam să fim declarați persona non grata, aveau să ne interzică accesul pentru că suntem niște dictatori,  stoparea regimului de vize, suspendarea acordului de asociere. Așa avea să fie. Bruxelles merge după norma biblică dacă îți dă cineva o palmă, întoarce obrazul. Eu cred că Occidentul nu vrea și nu va penaliza Guvernul de la Chișinău. Ei lasă o portiță deschisă pentru PDM ca după alegeri parlamentare să fie creată o alianță pro-europeană, dar de data asta împotriva socialiștilor. Dar Maia Sandu și Andrei Năstase fie nu înțeleg acest lucru, fie fac show în PMAN.

Protestele opoziției pro-europene din PMAN

Nu văd finalitatea acestor proteste, Dar ce fel de proteste sunt acestea? Protestăm, plecăm la mare, apoi iar venim. Care este obiectivul? Să facem dreptate în ceea ce ține de Primărie sau să ridicăm valul pentru parlamentare? Eu cred că și Andrei Năstase și Maia Sandu sunt bucuroși că au fost anulate alegerile. Pentru ce le trebuie bătaia asta de cap? Cred că Plahotniuc le-o făcut o favoare lor. O defavoare pentru țară, dar pentru ei – o favoare. Ei nu au griji că trebuie să facă regulă în Primărie. Liderii protestatarilor se pregătesc pentru parlamentare. Noi avem agenda noastră separată. Nu exclud că vom face proteste separate cu agenda noastră.

Alegeri parlamentare

Îmi doresc ca alegerile parlamentare să aibă loc cât mai repede. Dar aceasta nu depinde de Președinție, ci de Parlament. Sper că nu vor încerca să tergiverseze data numirii alegerilor parlamentare. Conform legislației, ele pot avea loc în decurs de trei luni de la data expirării actualului mandat de Parlament. Acesta expiră pe 30 noiembrie. Adică vorbim despre 1 martie. Sper că alegerile vor avea loc în acest an. Referitor dacă voi candida. Legislația nu îmi interzice să fiu candidat pe listele unui partid. Dacă voi lua decizia să candidez, acest desigur va fi PSRM. Decizia însă o vom lua atunci când vom ști data alegerilor și va începe campania electorală. Eu nu exclud că voi fi cap de listă a PSRM.

Precizăm că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut aceste declarații la o conferință de presă de bilanț al activității sale pentru perioada de 18 luni de mandat. Igor Dodon a fost învestit în funcţie la 23 decembrie 2016. Mandatul şefului statului este de patru ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.