Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CC: Obligația de a nu părăsi…

CC: Obligația de a nu părăsi țara trebuie să aibă o limită prevăzută de lege 

Obligația de a nu părăsi țara sau localitatea, impusă de procurori sau instanța de judecată, trebuie să fie limitată în timp, a hotărât marți, 3 iulie, Curtea Constituțională. Respectiv, instanța a declarat neconstituţional articolul 178 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova, referitor la omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi ţara.

Modul problematic de aplicare a acestei măsuri preventive a fost semnalat Curții Constituționale de către o persoană care este parte a unui dosar aflat pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Din cauza acestei imprecizii în lege, acestei persoane i-a fost prelungită de 10 ori interdicția de părăsire a țării. Prin urmare, cetățeanului i-a fost încălcat dreptul prevăzut de Constituție privind libertatea circulației, se arată într-un comunicat de presă al instanței constituționale.

Drept urmare a aceste hotărâri a Curții, în timp de trei luni autoritățile trebuie să vină în Parlament cu schimbările necesare, astfel încât dreptul la libertatea circulației prevăzut de Constituție să fie respectat, iar omisiunea duratei maxime a acestei măsuri să fie remediată.

Curtea a hotărât că până la remedierea deficienței de reglementare constatate în prezenta hotărâre şi înlăturarea viciului de neconstituţionalitate se vor aplica termenele totale stabilite de articolul 191 din Codul de procedură penală.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.