/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Direcția Educație Chișinău a procurat panouri interactive cu mii de lei, pe când la magazin costă de șapte ori mai puțin

missing
03 iulie 2018, ora 19:23

Mai multe panouri interactive de acest gen au fost amplasate în grădinițele din capitală. Deși arată identic, prețul acestora variază. Astfel, în sectorul centru al capitalei, ele costă 15 000 de lei, iar la Botanica – 22 000 de lei.

Cazul a fost făcut public de co-fondatoarea grupului “Părinți solidari”, Ala Revenco. Fotografia postată de ea cu panoul interactiv și prețul acestuia, a provocat nedumeriri.

„Am urmărit situația până aceste terenuri au fost totuși montate și atunci am putut să scoatem în evidență aceste cheltuieli enorme, care nu sunt nicidecum justificate. Părinții au fost desigur foarte uimiți”, a menționat Ala Revenco.

Activista spune că din start a depistat nereguli în procesul de achiziție – chiar de la inițierea licitației publice.

„Caietul de sarcini a fost scris foarte precis, având până în milimetru în milimetru dimensiunile elementelor și aceasta nu este ok pentru o procedură de achiziție. Asta înseamnă că caietul a fost scris sub un anumit producător, pentru ca să poată câștiga un anumit producător”, a spus Ala Revenco.

Totuși, panourile interactive au fost instalate în instituțiile preșcolare. Directoarea Grădiniței nr.6 din capitală susține că cei cei mici se bucură de proaspăta achiziție.

„Împreună cu terenul a fost instalat și panoul interactiv care este un lucru foarte plăcut pentru copii, unde își petrec timpul liber”, a spus Alexa Lidia, directorul IET nr.6.

Compania responsabilă de amenajarea terenurilor de joacă a fost vizată anterior în investigații jurnalistice pentru nerespectarea condițiilor contractuale. Directoarea spune că și de data aceasta au fost probleme.

„La instalare s-au întâlnit că terenul nu-i așa, că uneltele nu-s așa. Dar știți că acest panou a costat 15 000 de lei? Nu știu. Știți cum vă spun, dacă este un lucru cognitiv și este pentru dezvoltarea copilului, a investi în copil nu este nimic scump”, a declarat directoarea.

Mai mult, inscripțiile pe panou sunt făcute într-o limbă străină, pe care micuții nici nu o cunosc.

„Ce trebuie să faci în acest joc? Care ajunge primul aici la finiș, acela o să câștige. Da ce înseamnă acest cuvânt? Eu nu știu”, a spus un copil.

Părinții au păreri împărțite în legătură cu prețul plătit pentru busy-board.

„Vă place? Da desigur, la copii le place. Cum credeți, este un preț justificat? Posibil De ce? Nu ne-au adus la curent până ce”, a spus un părinte.

„Acolo unde e la micuți nu îmi place. Ar putea să adauge mașinuțe sau o căsuță. Îmi pare că e prea scump. Nu e nimic ieșit din comun acolo pentru așa bani”, a declarat o bunică.

La un magazin din capitală, astfel de panouri sunt comercializate la un preț de 7 ori mai mic. Ele costă 3000 de lei.

„Busy-boardul este una dintre cele mai interesante jucării de la noi. E destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între un an și jumătate și șapte ani. Oferim această jucărie în chirie. O săptămână costă 200 de lei, două – 300 și o lună costă 400 de lei”, a relatat Snejana, vânzătoare.

Deși primarul interimar Ruslan Codreanu a rugat luni, în cadrul unei ședințe, Direcția de Educație, Tineret și Sport să prezinte un raport privind costurile panourilor interactive, oficialii susțin că nu dețin nici o informație.

„Eu chiar nu vă pot spune pentru că a fost pe timpul altui șef de direcție. Eu acum investighez cazul ca să văd cine a elaborat caietul de sarcini, cine sunt agenții economici care au câștigat licitația, ca să pot aduce o informație mai detaliată” a menționat Rodica Guțu, șefa Direcției de Educație.

Firma care a instalat panourile în grădinițe a fost fondată în 2011. De atunci, ea câștigă regulat licitații organizate de direcțiile din cadrul Primăriei Chișinău și amenajează terenuri de joacă pentru copii. În 2017, au fost procurate echipamente de joacă în valoare de peste 520 000 de lei.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram