00:47:27 29.03.2024
Stiri

Dodon, îngrijorat în presa rusă de faptul că ar putea REIZBUCNI conflictul transnistrean: Amenință că va BLOCA noua Strategie națională de apărare

Politică 03.07.2018 17:00 Vizualizări2789 Autor: Ziarul National
Dodon, îngrijorat în presa rusă de faptul că ar putea REIZBUCNI conflictul transnistrean: Amenință că va BLOCA noua Strategie națională de apărare


Acţiunile Guvernului de la Chişinău ar putea duce la declanşarea unui conflict cu Transnistria cu scopul de a atrage Rusia în evenimente.

Declarația îi aparține preşedintelui prorus al R. Moldova, Igor Dodon, și a fost făcută într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute ziarului rusesc „Nezavisimaia Gazeta”, cu referire la Rezoluţia Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, adoptată la 22 iunie curent, la iniţiativa Guvernului Republicii Moldova.

Dodon crede că acest document „doar va înrăutăţi situaţia Chişinăului, inclusiv din punct de vedere rezolvării politice cât mai rapide a conflictului transnistrean”.

„Sunt îngrijorat de posibilitatea reanimării conflictului transnistrean cu scopul de a atrage în el Rusia. Vor risca oare democraţii noştri un astfel de scenariu? Sper că nu. (...) Ei (guvernarea - n.r.) sperie poporul cu ameninţări din partea Federaţiei Ruse şi Transnistriei, deoarece nu mai au ce spune despre vectorul proeuropean. Săptămâna trecută s-au împlinit patru ani de la semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE, dar rezultatele aşteptate nu sunt. Iar după ce instanţa de judecată a anulat recent rezultatele alegerilor la primăria Chişinăului, încrederea în partidul de guvernământ a fost complet subminată. Dar alegerile parlamentare vor pune totul în ordine”, a spus Dodon în interviu.

Mai mult, Dodon a amenințat că va bloca noua Strategie naţională de apărare a Republicii Moldova, al cărei proiect urmează să fie examinat de către Parlament și care menţionează ca principală ameninţare potenţialul militar din Transnistria, dacă modificările efectuate de Preşedinţie nu se vor regăsi în document.

Menționăm că printre ameninţările şi riscurile menţionate în noua Strategie de apărare şi securitate a Republicii Moldova figurează potenţialul militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova (inclusiv Grupul Operativ al Trupelor Ruse - GOTR), utilizarea instrumentelor de propagandă informaţională, atacurile cibernetice, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc.

Săptămâna trecută, proiectul documentului a fost aprobat în şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, care a respins majoritatea propunerilor venite din partea preşedintelui Dodon.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md