23:16:09 28.03.2024
Stiri

Vicepreședintele Parlamentului European, despre invalidarea alegerilor la Chișinău: „Nu interveniți în actul justiției, așa cum cer unii. Este o provocare!”

Politică 03.07.2018 16:13 Vizualizări1715 Autor: Ziarul National
Vicepreședintele Parlamentului European, despre invalidarea alegerilor la Chișinău: „Nu interveniți în actul justiției, așa cum cer unii. Este o provocare!” facebook


Vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, consideră că autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să se implice în actul justiției după invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria municipiului Chișinău, anunță președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a avut astăzi o întrevedere cu oficialul european.

Nu interveniți în actul justiției, așa cum cer unii. Este o provocare!, ne-a spus Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, cu care ne-am întâlnit astăzi la Strasbourg”, a scris spicherul pe pagina sa de Facebook.

„Nu intervenim pentru că nu avem dreptul, pentru că trăim într-un stat de drept. Această poziție am exprimat-o și la întrevederile cu membrii Parlamentului European și ai Comisiei Europene. Însă vom crea grupul de lucru la Parlament, cu expertiza CoE pentru examinarea acestor prevederi ce creează ambiguități și permite instanței de judecată sa aplice în așa mod legea”, a menționat Candu.

Și eurodeputatul Norica Nicolai consideră că UE ar trebui să respecte decizia luată de judecătorii de la Chișinău în cazul invalidării alegerilor.

„Pentru mine este foarte dificil de comentat, pentru că, îmi aduc aminte, în 2012, când am procedat la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, populaţia ne-a urmat. 7,5 milioane de români au votat pentru demiterea lui Băsescu, dar Curtea Constituţională a spus „nu” şi atunci UE ne-a obligat să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Instanţele au spus „nu” şi, de fapt, UE ar trebui să aibă acelaşi tip de standard, în opinia mea. E foarte neplăcut ce s-a întâmplat, e o lecţie pe care R. Moldova a primit-o. Nu ştiu cât este de motivată sau nemotivată decizia judecătorească, dar ştiu foarte clar că eu trebuie să o respect, ca om politic”, a spus Norica Nicolai în cadrul întrevederii cu Andrian Candu și Pavel Filip.

Amintim că alegerile locale noi din Chișinău au fost invalidate de instanțele de judecată naționale, pe motiv că cei doi candidați au făcut agitație electorală în ziua scrutinului, fapt care a determinat mii de oameni să protesteze cu pancarte pe care era scris inclusiv „Vot furat”. Departamentul de Stat al SUA a avut o poziție critică vizavi de această decizie pe care a catalogat-o ca fiind „netransparentă” și „o amenințare la adresa democrației” din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md