Diplomele universităților din Republica Moldova vor fi recunoscute în China

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Populare Chineze, au semnat astăzi un acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor academice în învățământul superior.

Documentul prevede facilitarea procedurii de recunoaștere de către organele abilitate a actelor de studii și a calificărilor obținute în Republica Moldova și în Republica Populară Chineză.

Astfel, acordul stabilește condițiile privind admiterea studenților din Republica Moldova la universitățile din China, și viceversa; actele de studii pe care trebuie să le dețină candidatul, inclusiv numărul de credite academice și calificări obținute la sfârșitul fiecărui ciclu de studii; denumirile diplomelor obținute la finalul fiecărui program de studii și echivalentele acestora în sistemul educațional din fiecare țară; precum și alte aspecte financiare și de procedură.

Ministrul Monica Babuc le-a mulțumit partenerilor din Republica Populară Chineză pentru suportul, deschiderea și investiția în sistemul educațional din Republica Moldova.

,,Importanța Acordului rezidă din faptul că el reprezintă acelcadru legal comun de recunoaștere a actelor de studii, a titlurilor academice și a calificărilor, în condițiile în care de aproape două decenii țările noastre realizează schimburi de bursieri în cadrul mai multor programe de mobilitate academică. Semnarea acestui act va crea oportunități pentru dezvoltarea contactelor interumane și a relațiilor de prietenie dintre ambele state, asigurându-le o dezvoltare durabilă”, a menționat oficialul.

La rândul său, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chişinău,  Zhang Yinghong, a declarat că va sprijini în continuare proiectele educaționale din Republica Moldova și va oferi suportul necesar pentru consolidarea capacităților profesionale a cadrelor didactice.

Totodată, oficialul s-a arătat convins că dezvoltarea colaborării în domeniul educației influențează pozitiv asupra schimburilor și parteneriatelor din sectoarele de activitate socio-economice.

Începând cu anul 2001 până în prezent, cca 150 de tineri din țara noastră au avut posibilitatea să facă studii în diverse centre universitate din Republica Populară Chineză. În anul academic 2018–2019 la studii în China au fost recomandați 9 cetățeni moldoveni, iar 4 cetățeni chinezi vor avea posibilitatea să învețe în universitățile din țara noastră.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.