Judecătoarea Rodica Berdilo a depus la CSM o cerere de apărare a reputației profesionale. Ce decizie au luat membrii CSM

Rodica Berdilo, judecătoarea de la instanța de fond din Chișinău care la 19 iunie a adoptat hotărârea privind invalidarea alegerilor locale noi, a depus o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii în care solicita să fie luată o atitudine față de faptul că este denigrată public.

Astăzi, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au examinat cererea depusă și au decis că „presiunile externe asupra judecătorilor sunt inadmisibile”.

Rezultatul deliberării plenului Consiliului Superior al Magistraturii hotărăște : A considera inadmisibilă orice imixtiune exterioară asupra judecătorilor, în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului”, se arată în decizia CSM.

De notat că înainte de examinarea cererii, președintele CSJ, Ion Druță, care este membru al Consiliului, dar și cel care a făcut parte din completul de judecată care a menținut decizia magistratei Berdilo de invalidare a alegerilor, a solicitat abținere de la examinarea subiectului.

Reamintim că anterior Consiliul Superior al Magistraturii a declarat că mesajele lansate în spațiul public, după invalidarea de către Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel a alegerilor pentru funcția de primar, sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului.

„Consiliul Superior al Magistraturii estimând afirmaţiile mediatizate, consideră că acestea sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului, ce este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garant fundamental a unui proces echitabil”, se arăta într-o notă a CSM.

La 19 iunie, instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, candidatul care a obținut majoritatea de voturi în scrutinul din 3 iunie. Decizia a fost luată, după mai bine de două ore de deliberări, de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Ulterior, Curtea de Apel și CSJ au menținut decizia luată de instanța de fond privind invalidarea alegerile din capitală.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.