Linkuri accesibilitate

Reuniune ministerială anunțată pentru vineri la Viena pe tema compensațiilor acordate Iranului pentru pierderile suferite din cauza sancțiunilor americane


Reactorul nuclear iranian de la Bushehr
Reactorul nuclear iranian de la Bushehr

Miniştrii de externe din Iran şi cinci mari puteri ale lumii se vor reuni vineri la Viena, în încercarea de a salva acordul nuclear semnat în 2015 din care Statele Unite s-au retras cu două luni în urmă, anunțând că vor reimpune sancțiuni împotriva Iranului. Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif şi omologii săi din Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia ar urma să discute despre modul cum Uniunea Europeană ar putea proteja interesele Teheranului prin intermediul unui pachet de măsuri economice şi garanţii. Luni, un înalt demnitar din Departamentul de stat american declara că prin reimpunerea sancțiunilor, scopul Statelor Unite este să reducă la maximum veniturile Iranului din exportul de petrol, pentru a forța regimul de la Teheran să nu mai finanțeze organizații teroriste precum Hamas în Liban sau alte conflicte în Orientul Mijlociu. Brian Hook, directorul biroului pentru planificarea strategiilor din Departamentul de Stat, a negat că administrația americană ar dori să forțeze o schimbare de regim în Iran.

Oficiali iranieni au afirmat că Teheranul se va retrage probabil din acordul nuclear dacă UE nu poate compensa pierderile economice provocate de viitoarele sancțiuni americane. La reuniunea de vineri de la Viena va participa şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

XS
SM
MD
LG