(foto) Zeci de participanți și-au prezentat lucrările pentru amenajarea unui spațiu verde

zip1

15 participanți ai școlii de vară dedicate designului urban, ZIPurban, și-au prezentat proiectele finale pentru amenajarea spațiului verde din fața Centrului de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”.

Situat pe teritoriului campusului universitar al Universității Tehnice din Moldova (UTM), mica grădină dintre blocuri va deveni peste câteva săptămâni o adevărată oază de relaxare pentru rezidenții ZIPhouse, studenții, profesorii, dar și pentru locuitorii din preajmă.

„Proiectul ZIPurban este produsul unei sinergii reușite dintre industria ușoară și sectorul industriilor creative, ce va avea un impact major asupra dezvoltării acestor două domenii în care lucrează foarte mulți tineri. Am decis să le oferim participanților cunoștințele necesare pentru ca ulterior să-și poată pune în practică creativitate în spațiul verde aflat între blocurile UTM”, a declarat Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova.

zip3

Școală de vară s-a desfășurat timp de o săptămână și le-a oferit posibilitatea participanților să afle de la cei mai buni experți din domeniu, informații despre designul urban și totodată să-și pună în aplicarea atuurile creând concepte pentru amenajarea spațiilor verzi. Astfel, tinerii au discutat despre mobilierul urban în spațiile publice din perspectiva confortului și a infrastructurii dar și despre tehnologiile și materialele ce pot fi folosite în amenajarea spațiului, precum și facilitățile oferite de FabLab Chișinău.

Studenții au participat și la un workshop public pe parcursul căruia au discutat despre proiectele urbane realizate în alte țări, au analizat spațiile, problemele și constrângerile existente în procesul de amenajare. Iar printre trainerii școlii s-au numărat: Benjamin Kohl – Biroul Planwerk (România), Maria Axenti – Centrul de Urbanism Chișinău, Mihai Stamati – Atelier de Design, Andrei Vatamaniuc – Laboratorul de Arhitectură Miez, Ivan Rabei, Andrei Gramațchi și Victor Bujoreanu – Atelier 99.

Proiectul ZIPurban se încadrează în activitățile desfășurate de Proiectul de Competitivitate din Moldova pentru dezvoltarea industriilor creative și a sectorului industriilor ușoare marcat în ultimii ani de o explozie de tinere talente. Cu un potențial enorm pentru dezvoltare și export, cele două domenii în ascensiune economică au toate condițiile necesare pentru a păstra tinerii în țară.

zip

Școală de vară ZIPurban a fost organizată de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, FabLab Chișinău, Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Tabăra și-a propus să instruiască tinerii, inclusiv studenții de la specialitățile de design ale UTM, pentru crearea proiectelor de design urban și să le ofere posibilitatea de a-și forma noi competențe în domeniu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente