Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședință importantă la…

LIVE TEXT Ședință importantă la CSM. Druță se abține de la examinarea plângerii magistratei Berdilo

În ședința de astăzi, 3 iulie, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este examinată cererea de apărare a reputației profesionale, depusă de Rodica Berdilo, judecătoarea de la instanța de fond din Chișinău care la 19 iunie a adoptat hotărârea privind invalidarea alegerilor locale noi, decizie menținută ulterior de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

Membrii CSM se întâlnesc în ședință după o pauză de patru săptămâni.

Ordinea de zi a ședinței CSM poate fi accesată AICI

13.00. Ședința CSM s-a încheiat.

12.35. Judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău, Nina Traciuc, pleacă din sistem după 31 de ani de activitate. Cererea de demisie a fost acceptată de membrii CSM.

12.34. După circa 15 minute de deliberare, membrii CSM au declarat că orice presiune asupra judecătorilor este inadmisibilă.

12.14. Membrii CSM examinează cererea de apărare a reputației profesionale a judecătorului Rodica Berdilo. Președintele CSJ, Ion Druță, cel care a făcut parte din completul de judecată de la instanța supremă care a menținut decizia magistratei Berdilo de invalidare a alegerilor, a solicitat abținere de la examinarea subiectului. Cererea de abținere a fost acceptată. Președintele CSM, Victor Micu, susține că în cerere, magistrata Berdilo afirmă că i-a fost încălcată onoarea și demnitatea sa, dar și a membrilor familiei sale, prin comentarii și publicații, după ce a exmainat dosarul alegerilor locale noi. 

Membrii CSM s-au retras în deliberare pentru a discuta plângerea magistratei și a adopta o hotărâre.

12.00. A fost acceptat demersul Asociației Obștești „Promo-Lex”, referitor la aprobarea accesului reprezentanților la dosarele penale și contravenționale, examinate de instanțele de judecată cu privire la circuitul ilegal de droguri, în vederea realizării unui studiu.

11.53. Timp de zece zile, magistrați din instanțele naționale pot depune cereri privind numirea în calitatea de membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției.

10.55. Se examinează contestarea împotriva Hotărârii Colegiului disciplinar nr. 4/4 din 20 aprilie 2018, emise în privința judecătorului Mihail Diaconu de la Judecătoria Chișinău, prin care procedura disciplinară în privința acestuia a fost încetată.

10.45. Ghidul integrității judecătorilor a fost aprobat de CSM.

10.37. Președintele CSM prezintă Ghidul integrității judecătorilor.

10.35. Membrii CSM au aprobat crearea Comisiei de etică și conduită profesională a judecătorilor.

10.34. CSM avizează pozitiv proiectul legii cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative (aspecte de procedură civilă și penală) înaintat de Ministerul Justiției.

10.20. Se examinează demersul Ministerului Justiției, referitor la avizarea proiectului legii cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative (aspecte de procedură civilă și penală). Schimbările legislative propun, inclusiv, unificarea practicii de motivare a hotărârilor, modificarea termenului de depunere a unui recurs, introducerea unei noi proceduri, „recurs în  interesul legii”, examinarea dosarelor la CSJ cu participarea părților.

10.19. Se avizează pozitiv proiectul legii nr. 209 din 18 iunie 2018 cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative (conducerea vehiculului în stare de ebrietate).

10.10. Membrii CSM au avizat pozitiv proiectul legii nr. 181 din 05 iunie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 178/2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.

10.07. Membrii CSM au acceptat eliberarea din funcție a judecătorului Ion Cojocari.

9.52. Este examinată cererea de demisie depuse de magistratul Ion Cojocari de la Judecătoria Comrat. Judecătorul a solicitat examinarea subiectului în ședință închisă. Propunerea a fost acceptată de membrii CSM. Ion Cojocari pleacă din sistem la mai puțin de un an de când a fost numit în funcția de magistrat.

Judecătorul Ion Cojocari

9.50. A fost acceptată cererea de demisie a judecătorului Marcel Soficiuc de la Judecătoria Soroca.

9.45. Examinarea contestației depuse de judecătorul Gheorghe Balan împotriva hotărârii Colegiului Disciplinar din 20 aprilie curtent, prin care a fost demis din sistem, a fost amânată, la solicitarea magistratului.

9.32. Nicolae Clima prezintă Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la adresarea Organizației Mondiale Împotriva Torturii privind cazul lui Serghei Cosovan. Nicolae Clima explică că există două dosare penale pe numele lui Serghei Cosovan. Primul dosar se află în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, iar în cadrul acestuia, în mai curent, măsura preventivă sub formă de arest a fost revocată, pentru că procurorii au solicitat aplicarea unei măsuri de arest în alt dosar penal inițiat pe numele acestuia. Potrivit lui Nicolae Clima, în acțiunile judecătorilor care au examinat măsurile de arest, nu s-au stabilit abateri disciplinare. CSM a luat act de Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la adresarea Organizației Mondiale Împotriva Torturii privind cazul lui Serghei Cosovan.

Serghei Cosovan este fondatorul pieței „Curcubeu” și se află în arest preventiv din 27 septembrie 2017, fiind suspectat de escrocherie. Serghei Cosovan este diagnosticat cu ciroză hepatică acută și necesită tratament, care nu-i poate fi acordat la Penitenciarul nr. 16. La 18 mai, Organizația Mondială împotriva Torturii a adresat un apel în fața Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la eliberarea urgentă a lui Serghei Cosovan. În același timp, omul de afaceri a fost vizitat în detenție de către o delegație a Oficiului Avocatului Poporului din Moldova, care, la fel, a confirmat starea gravă de sănătate a acestuia. În pofida acestui fapt, la 24 mai, instanța de judecată municipală a prelungit arestul preventiv a lui Serghei Cosovan pentru încă 30 de zile.  Cazul a ajuns în vizorul juriștilor „Promo Lex” , care au sesizat încă în martie curent Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. O scrisoare publică în adresa mai multor instituții de stat, cu solicitarea de a interveni în cazul lui Serghei Cosovan, a adresat în iunie curent și Amnesty International Moldova.

9.30. Membrii CSM au luat act de Actul de control al Inspecției judiciare, referitor la verificarea activității organizatorice a Judecătoriei Strășeni la înfăptuirea justiției.

Sergiu Osoianu, președintele Judecătoriei Strășeni, și Nicolae Clima, șeful Inspecșiei Judiciare a CSM

9.17. Nicolae Clima afirmă că nu au fost stabilite cazuri de tergiversare intenționată a dosarelor.

9.14. Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a cerut explicații de la șeful Judecătoriei Strășeni referitor la dosarele pe care le are în gestiune și a căror examinare este tergiversată.

9.10. Președintele Judecătoriei Strășeni afirmă că toate încălcările, derogările depistate în acte au fost înlăturate. Acesta susține că numărul de dosare aflate în examinare mai mult de 12 luni este mai mic, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

9.05. Șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Clima prezintă Actul de control al Inspecției judiciare, referitor la verificarea activității organizatorice a Judecătoriei Strășeni la înfăptuirea justiției. Potrivit raportorului, au fost identificate câteva erori, printre care faptul că în fișele dosarelor nu se conțineau toate informațiile necesare și importante în cadrul examinării cauzelor. Nicolae Clima susține că în ultimii doi ani situația în judecătorie s-a schimbat spre bine.

9.00. Ședința este deliberativă. Procurorul general Eduard Harunjen lipsește din ședință.