Invalidarea alegerilor din Chișinău, pe agenda discuțiilor lui Pavel Filip cu Thorbjørn Jagland

Premierul Pavel Filip a avut luni, la Strasbourg, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile politice curente din Republica Moldova și dialogul dintre țara noastră şi Consiliul Europei.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Pavel Filip și Thorbjørn Jagland au analizat realizările după primul an de implementare a Planului de acțiuni al Consiliului Europei (CoE) pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău, la 30 mai 2017.

În special, s-a vorbit despre proiectele privind prevenirea şi combaterea discriminării, controlul asupra corupţiei prin prevenirea actelor de corupție şi aplicarea legii, promovarea libertăţii mass-media şi a pluralismului de opinii şi a sistemului de justiție penală.

Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit reforma sistemului electoral.

Secretarul general Thorbjørn Jagland a reiterat sprijinul acordat Republicii Moldova din partea Consiliului Europei și necesitatea intensificării eforturilor de reformare a sectorului justiției, cu accent pe independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistraţilor, combaterea spălării banilor şi a corupţiei, garantarea proceselor electorale libere şi corecte.

Totodată, a fost discutată situația privind nevalidarea alegerilor din municipiul Chișinău și anunțul făcut de priemierulși președintele Parlamentului privind crearea unui grup de lucru în Legislativ pentru  analiza prevederilor care reglementează restricțiile în perioada electorală.

Potrivit sursei citate, secretarul general Jagland a confirmat disponibilitatea Consiliul Europei de a oferi expertiză juridică și a împărtăși bunele practici ale CoE în acest domeniu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.