19:59:37 18.04.2024
Stiri

Părinții plecați în străinătate și-ar putea vizita, pe banii statului, copiii rămași în țară

Moldovenii în lume 02.07.2018 18:40 Vizualizări2110 Autor: Ziarul National
 Părinții plecați în străinătate și-ar putea vizita, pe banii statului, copiii rămași în țară Punctul
Poză simbol


Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, ce a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, urmărește îmbunătățirea comunicării și creșterea interacțiunii dintre părinții plecați în străinătate și copiii acestora rămași în România.

Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului, transmite www.avocatnet.ro.

Pentru a elimina o parte din problemele cu care se confruntă copiii rămași în țară ai celor plecați în străinătate pentru a-și câștiga traiul, propunerea legislativă prevede decontarea, în anumite condiții, a cheltuielor legate de transportul părinților în țară. Mai exact, potrivit proiectului de act normativ, trimestrial, statul român va asigura părinților aflați la muncă în străinătate decontarea cheltuielilor pentru transportul dus-întors din localitatea în care lucrează până în localitatea de domiciliu din România.

Totuși, decontarea cheltuielilor pentru transportul părinților aflați la muncă în afara hotarelor va avea și o limitare. Concret, cheltuielile legate de transportul părinților în țară nu vor putea depăși jumătate din valoarea salariului minim brut din acel an. În condițiile în care valoarea salariului minim în 2018 este de 1 900 de roni, suma maximă care ar putea fi decontată, dacă s-ar aplica măsura în acest an, ar fi de 950 de roni.

Conform textului propunerii legislative, vor avea dreptul la decontarea cheltuielilor legate de transport părinții copiilor rămași în țară care provin din familii monoparentale, din familii în care doar un părinte este plecat în străinătate și cei ce provin din familii în care ambii părinți sunt la muncă în afara țării. În cazul familiilor cu ambii părinți plecați în străinătate, statul va asigura decontarea transportului unui singur părinte, nu pentru amândoi în același timp.

Propunerea legislativă prevede ca decontarea cheltuielilor să se facă în maximum trei zile calendaristice de la depunerea dovezilor de plată a transportului. Decontarea se va putea face direct către solicitant sau către un împuternicit, în baza unei procuri.

Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md