/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Lecție de viață: La doar șapte ani a suferit opt intervenții chirurgicale, dar este energică și optimistă

missing
02 iulie 2018, ora 18:03

Vasilina, așa o cheama pe micuța eroină care, în pofida bolii, este energică și curioasă.

„Îmi place să mă joc cu păpușile mele, eu cu ele vorbesc în limba rusă. Eu singură am învățat limba rusă” susține Vasilina.

Anul acesta va merge la școală, așa că deja a început să se pregătească de 1 septembrie.

„Învăț, scriu cu mama dacă îmi dă doamna Elena teme pe acasă și așa în toată ziua învăț” spune fetița.

În pofida dificultăților locomotorii, fetița își ajută și mama la treburile casnice.

„Eu trebuie să o ajut pe mama, stau cu frățiorul meu. Mai înainte, când el nu era, mergeam la plimbare” a menționat Vasilina.

Mama Vasilinei susține că până în luna ianuarie, fetița nu se putea deplasa de una singură, iar primii pași ia făcut la un sanatoriu de la Ceadâr-Lunga.

„Nu știam ce să fac – să plâng sau să râd. Am filmat și i-am trimis soțului, i-am arătat ce poate să facă Vasilina, iar de atunci am început să mergem. Asta este foarte mare bucurie când îți vezi copilul că poate câțiva pași să facă” declară mama Vasilinei.

Tatăl Vasilinei spune că se descurcă tot mai greu, iar ajutorul din partea statului aproape că este neglijabil.

„Vasilina are pensie, are grupă și are pensie de 800 de lei. Ce faceți cu acești 800 de lei? Da ce poți să faci cu ei? Numai pe pampers se duc. Mâncăm noi mai puțin, ne îmbrăcăm noi mai puțin și le dăm la copii ce este necesar. Statul ar fi bine să ajute, pentru că noi deseori mergem la controale, la analize, eu nu sunt șofer, nu am mașină, iar la rutieră îmi vine greu să mă duc, taxiul este foarte scump” spune tata Vasilinei.

Singurul ajutor de care beneficiază Vasilina este cel oferit de Asociația Obștească „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în promovarea incluziunii sociale. Echipa mobilă de acolo îi oferă instruiri la domiciliu, iar lecțiile sunt adaptate la nivelul ei de dezvoltre.

„Toate serviiciile acordate de noi sunt în beneficiul copilului. Chiar de la început am început cu exerciții terapeutice, kinetoterapie, masaj, ceea ce are ea nevoie pentru a merge ea mai bine, mai repede” ne-a comunicat Vera Stahi, coordonator serviciu echipă mobilă AO FCPS.

Până la 1 septembrie, Asociația Obștească „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în colaborare cu autoritățile publice locale, planifică inclusiv reamenajarea unui segment de drum, pentru ca Vasilina să se poată deplasa mai ușor.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram