Admitere 2018: Vrei să devii un doctor bun? Iată unde poți să faci studii de medicină în Moldova

img_usmf1
Foto: admiterea.md

După ce absolvesc școala o mare parte din elevi sunt în dificultate deoarece trebuie să-și aleagă specialitatea pe care vor să o studieze în viitor. O altă problemă este alegerea instituțiilor de învățământ. În acest sens, echipa #diez a hotărât să colecteze toate instituțiile de învățământ pentru cele mai solicitate specialități, astfel încât să vă fie mai ușor să vă orientați. Prin urmare, mai jos vedeți la ce instituții puteți depune actele dacă vreți să studiați medicina în Republica Moldova.

#Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”

Este cea mai cunoscută instituție de învățământ superior care oferă posibilitatea de a studia aceste două specialități. Universitatea a fost fondată în baza Institutului de Medicină nr. 2 din Leningrad, evacuat în timpul celui de al II-lea război mondial în Kislovodsk. Institutul și-a început activitatea la 20 octombrie 1945, având o singură facultate, cea de Medicină Generală, care cuprindea 13 catedre în cadrul cărora își făceau studiile 996 de studenți.

Din anul 1990 Institutul poartă numele lui Nicolae Testemițanu. La data de 25 iulie 1991 Institutul de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” din Chișinău a fost reorganizat ca Universitate. În anul 1995, instituției i s-a dat un nou nume – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Aici procesul de instruire se desfășoară în 4 limbi: română, engleză, rusă și franceză, și este asigurat de peste 1000 de cadre profesoral-didactice și științifice (academicieni, doctori habilitați și doctori în științe), în cadrul următoarelor facultăți:

#Medicină, la specialitățile:

– Medicină generală (6 ani);

– Medicină Preventivă (6 ani);

– Optometrie (4 ani) – specialitate nouă*

– Asistenţă medicală generală (4 ani)

#Stomatologie (5 ani);

#Farmacie (5 ani);

#Rezidențiat și Secundariat Clinic (2-5 ani).

Actualmente, la USMF „Nicolae Testemițanu” învață cca 6000 de studenţi și 1700 de rezidenţi, cetățeni ai Republicii Moldova şi din alte 32 de ţări ale lumii.

Universitatea pune la dispoziția studenților: aule și săli de studiu bine amenajate, dotate cu echipamente tehnice performante; laboratoare cu utilaj modern de cercetare; locuri de trai în cămine; cantine, complexuri sportive, zone gratuite Wi-Fi etc.

*În Moldova aceasta este singura instituție de învățământ superior care oferă posibilitatea absolvenților de liceu să-și continuie studiile la specialitățile: farmaceutică și stomatologie.

În acest an admiterea la USMF se va desfășura în perioada 16 iulie – 26 iulie 2018.

#Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Șevcenko”

De menționat că după absolvirea colegiilor de specialitate, studenții pot urma și Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Șevcenko”, unde pot studia următoarele specialități:

#medicină generală (6 ani de studii)

#pediatru (6 ani de studii)

#farmacist (5 ani de studii)

#stomatologie ( 5 ani de studii)

Orele aici se predau doar în limba rusă. În acest an admiterea va avea loc în perioada 11 iunie – 12 iulie.

#Colegii

Absolvenții de liceu mai pot să-și continuie studiile la unul din cele 6 colegii de medicină din țară:

Centru de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”

medicina

Aici puteți studia următoarele specialități după absolvirea liceului:

– Asistent medical
– Asistent medical igienist – epidemiolog
– Moașă
– Asistent medical în diagnostic de laborator
– Asistent farmacist
– Tehnician dentar

*În baza studiilor gimnaziale este posibilă studierea unei singure specialități: asistent medical.

Colegiul de Medicină Bălți

1

La acest colegiu puteți obține următoarele specialități: asistent medical, asistent medical în diagnosticul de laborator, tehnician dentar.

#Colegiul de Medicină din Ungheni

cropped-IMGP9907

Aici se studiază o singură specialitate: asistent medical, atât pentru absolvenții de liceu cât și pentru cei de gimnaziu.

# Colegiul de Medicină din Orhei

CMO003

La acest colegiu elevii care au absolvit liceul studiază trei ani, iar cei care au absolvit gimnaziul studiază cinci ani. Aici, de asemenea se studiază o singură specialitate: asistent medical.

Colegiul de Medicină din Cahul

timthumb

La acest colegiu orele se predau în două limbi: română și rusă. Admiterea se efectuează în bază de concurs la specialitatea medicină generală, cu calificare ulterioară: asistent medical. Absolvenții de gimnaziu vor studia 5 ani, iar cei de liceu 3 ani.

# Colegiul de Medicina din Tiraspol „L. A. Tarasevici”

130518007

Dacă sunt doritori de a-și continua studiile în Tiraspol, atunci pe lângă universitate acolo puteți găsi și un colegiu, cu predare în limba rusă. Aici puteți studia următoarele specialități:

– Moașă (3 ani și 10 luni, după absolvirea studiilor gimnaziale*)
– Asistent medical ( 2 ani și 10 luni, după absolvirea studiilor medii, 3 ani și 10 luni după absolvirea studiilor gimnaziale)
– Asistent medical de laborator (3 ani și 10 luni, după absolvirea studiilor gimnaziale*)
– Farmacist (3 ani și 10 luni, după absolvirea studiilor gimnaziale*)
– Paramedic (3 ani și 10 luni, după absolvirea studiilor gimnaziale*)
– Tehnician dentar

Perioada de admitere la acest colegiu este 1 iunie – 22 august.

Totuși, elevii care vor alege să meargă la colegii după clasa a XII-a trebuie să știe că studiile medicale obținute la aceste instituții de învățământ nu vor fi complete. Astfel, după trei ani de studii, aceștia vor obține așa calificări precum: moașă, asistent igienist epidemiolog, asistent medical de laborator, asistent medical, asistent farmacist sau tehnician dentar. Iar pentru a deveni un farmacist sau stomatolog, vor fi nevoiți să urmeze o universitate de medicină.

Taguri: #Admitere 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente