Liceul „Spiru Haret” din Chișinău a aderat la sistemul de școli PASCH

Liceul „Spiru Haret” din Chișinău a aderat la sistemul de școli PASCH. „Școlile: Partenere pentru Viitor” (PASCH)  reprezintă un sistem internațional de școli în întreaga lume, care promovează studierea aprofundată a limbii germane cu suportul autorităților germane.

Astăzi, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a semnat un amendament la Declarația comună de intenție cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania privind promovarea școlilor PASCH în Republica Moldova.

Documentul prevede aderarea Liceului„Spiru Haret”  la Declarația de intenție, în calitate de școală-Fit.

Elevii şcolilor-Fit vor studia, începând cu clasa a II-a, 1-2 ore de limbă germană săptămânal, iar începând cu clasa a V-a –  câte 2-3 ore pe săptămână. Instituţiile şcolare sunt în drept să ofere limba germană atât în calitate de prima, cât şi de a doua limbă străină.

Şcolile își rezervă dreptul de a decide asupra materialelor didactice utilizate, atâta timp cât acestea corespund rigorilor Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi (GER).

Școlile PASCH din Republica Moldova sunt: Liceul Teoretic ,,Mihail Kogălniceanu” din mun. Chişinău, Liceul Teoretic „Titu Maiorescu” din mun. Chişinău,  Liceul Teoretic „N. Gogol” din mun. Bălţi și Liceul „Spiru Haret” din mun. Chișinău.

La data de 14 iulie 2014 a fost semnată Declarația comună de intenție privind promovarea școlilor PASCH în Republica Moldova.

Pentru desfășurarea programului, instituțiile de învățământ general beneficiază de suport didactic, echipament tehnic și cursuri de formare continuă pentru cadrele didactice.

Totodată, partea germană deleagă în aceste instituții profesori care sunt vorbitori nativi de germană. La absolvire, elevii din școlile respective obțin o diplomă care certifică cunoașterea limbii germane – DSD, document care le facilitează accesul la studii în universitățile din Germania.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.