Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Putin a emis decretul.…

DOC Putin a emis decretul. Cine este noul ambasador al Rusiei în R. Moldova

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a emis astăzi, 2 iulie, decretul de numire în funcție a noului ambasador al Federației Ruse în R. Moldova. Oleg Vasnețov îl va înlocui pe Farit Muhametşin, al cărui mandat a expirat la începutul anului curent.

Oleg Vasnețov (foto kommersant.ru), în vârstă de 64 de ani, a activat în ultimii 40 de ani în cadrul  Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și cunoaște, potrivit sursei citate, limbile engleză, franceză și bulgară. Între 2003 și 2008, acesta a fost ambasadorul Rusiei în Republica Democrată Congo.

Din 2009, Vasnețov a ocupat funcția de director adjunct al departamentului pentru relațiile cu subiecții federației, parlamentului și asociațiile publice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar din martie 2011 a condus acest departament.

Fostul ambasador al Kremlinului la Chișinău, Farit Muhametşin, a ocupat fotoliul între 2012-2018.

Despre candidatura lui Vasnețov se cunoaște din decembrie 2017, când publicația kommersant.ru scria că, deși schimbarea ambasadorului este una planificată, aceasta are loc pe fonul răcirii „fără precedent” a relațiilor dintre Rusia și R. Moldova, făcând o trecere în revistă a scandalurilor diplomatice din ultimul an dintre cele două tabere. 

În aprilie curent, candidatura lui Vasnețov a fost acceptată de către Duma de Stat a Rusiei.