Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ 514 ani de la…

FOTO 514 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. Politicienii au depus flori la monumentul domnitorului

Foto: Facebook/PL

Domnitorul Ștefan cel Mare a fost comemorat astăzi la Chișinău. Politicienii au mers pe rând pe parcursul zilei de astăzi la monumentul domnitorului din centrul Capitalei și au depus flori.

„Noi trebuie să ne mândrim cu istoria noastră, cu faptul că suntem urmașii lui Ștefan cel Mare. Suntem datori să păstrăm cu sfinţenie tot patrimoniul lăsat nouă de Ştefan: identitatea moldovenească, statalitatea, Ortodoxia şi relaţiile de prietenie cu Rusia. Doar cinstind memoria marilor noştri strămoși, vom putea supraviețui ca stat”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

În timp ce președintele subliniază identitatea moldovenească a domnitorului, liberalii apreciază conștiința neamului românesc a lui Ștefan cel Mare: „Când vorbim de conștiința unității românești înainte de 1918, obișnuim să-l menționăm pe Mihai Viteazul. Dar înaintea lui, cel care a avut această conștiință a neamului românesc de pretutindeni, a fost Sfântul Ștefan cel Mare. El știa că românii majoritari din Transilvania subjugată sunt români, vorbesc românește și că sunt de credință ortodoxă”.

Ștefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

Foto: Facebook/PL
Foto: Facebook/PL
Foto: Facebook/Igor Dodon
Foto: Facebook/Igor Dodon
Foto: Facebook/PSRM
Foto: Facebook/PSRM
Foto: Facebook/Maria Ciobanu
Foto: Facebook/Maria Ciobanu
Foto: Facebook/Andrei Năstase