22:35:32 23.04.2024
Stiri

REȚETE // Aceștia sunt carbohidrații buni care nu îngrașă. Poți să-i consumi în voie!

Știri 02.07.2018 13:40 Vizualizări2615 Autor: Ziarul National
REȚETE // Aceștia sunt carbohidrații buni care nu îngrașă. Poți să-i consumi în voie! sursa: eva.ro


Carbohidrații sunt adesea printre primele alimente excluse din dietă atunci când vrei să slăbești. Dar, nu toți carbohidrații îngrașă! Pe aceștia îi poți consuma în voie.

Ca să nu-ți mai fie teamă de carbohidrați trebuie să îi cunoști pe cei care sunt buni și nu îngrașă. Pe aceștia te poți baza chiar și atunci când urmezi o cură de slăbire, deoarece nu îți sabotează dieta, după cum explică site-ul medical webmd.com

1. Broccoli

O porție de 120 de grame, crud sau gătit, conține șase grame de carbohidrați. Nu trebuie fiert până devine pastă. Încearcă să-l frigi în tigaie, cu puțin ulei de măsline și apoi presară pe deasupra puțin parmezan. O să devină un fel preferat de mâncare cât ai clipi din ochi.

2. Morcovi

O porție de 120 de grame, crud, conține 12 grame de carbohidrați. Dacă nu-ți plac morcovii fierți, atunci consumă-i cruzi. Pe cei mici îi poți lăsa întregi. Pe cei mai mari poți să-i tai oblic pentru a obține felii mai mari. Îi poți consuma cu un dressing din iaurt degresat, zeamă de lămâie și mărar proaspăt.

3. Porumb

120 de grame de boabe de porumb conțin 30 de grame de carbohidrați. O cantitate destul de mare dar primești la pachet și patru grame de fibre care fac ca procesul de digestie să se desfășoare mai lent. Porumbul copt la grătar nu prea are competitor vara.

4. Cartofi dulci

120 de grame, cubulețe sau pasat, crud sau gătit, conțin 27 de grame de carbohidrați. La fel ca morcovii, și această legumă are un conținut ridicat de fibre. De asemenea, mai conține potasiu, calciu și vitamina C. Poți să-i feliezi, să-i stropești cu puțin ulei de măsline și să-i coci la cuptor, ca garnitură sau gustare. Este un înlocuitor sănătos pentru cartofii prăjiți.

5. Sfeclă

120 de grame, feliată sau cubulețe, conțin 13 grame de carbohidrați. Dacă vrei să reduci timpul de gătire, curăță-le și taie-le în opt. Întinde-le într-o tavă și coacele timp de 20 de minute, la o temperatură de 210 grade. După gătire, le poți adăuga într-o salată, cu rucola, nuci pecan și brânză feta degresată.

6. Păstârnac

120 de grame de păstârnac conțin 23 de grame de carbohidrați. Deși conținutul de carbohidrați este ridicat, această delicatesă a toamnei conține și 6,5 grame de fibre la porție. Gătește-l la cuptor, împreună cu cartofi, sfeclă și morcovi și vei obține un deliciu pentru ochi și pentru gură.

7. Varză de Bruxelles

120 de grame de varză de Bruxelles, crudă sau gătită, conțin 12 grame de carbohidrați. Alungă-ți amintirea urâtă despre varza de Bruxelles gătită prea mult și lipsită de gust. Asezoneaz-o cu ulei de măsline, sare și piper și gătește-o la cuptor la 250 de grade, timp de 20 de minute și apoi stropește-o cu oțet balsamic.

8. Zucchini

120 de grame de zucchini (dovlecei) conțin 3,5 grame de carbohidrați. Poate fi consumat crud, feliat subțire, alături de rondele de țelină și castravete, împreună cu un sos pe bază de iaurt. Dacă vrei să încerci ceva nou, feliază-i cu un cuțit spiralat și poți obține tăieței de zucchini în loc de paste făinoase.

9. Dovleac

120 de grame de dovleac gătit conțin 21 de grame de carbohidrați. Este și o sursă importantă de vitamina C și conține 6,6 grame de fibre. Poate și tăiat cubulețe și copt timp de 30 de minute, la 200 de grade Celsius. Este o garnitură excelentă sau o umplutură foarte bună pentru taco. O altă metodă de a-l găti este să-l tai în jumătăți și să-l bagi la cuptor timp de 80 de minute, la 170 de grade Celsius sau până când poate fi răzuit cu furculița.

10. Dovleac plăcintar

O porție de 120 de grame de plăcintar gătit conține 30 de grame de carbohidrați. Este o cantitate mare de carbohidrați dar în balanță ai și nouă grame de fibre. Dacă introduci dovleacul în cuptorul cu microunde timp de un minut va fi mai ușor de tăiat în jumătăți. Pune câteva linguri de suc de portocale în fiecare jumătate și apoi gătește-le timp de 30-45 de minute la cuptor. La final adaugă scorțișoară și nucșoară.

11. Spanac

240 de grame de spanac crud conțin două grame de carbohidrați. Carbohidrații aproape că nu există, în schimb conține foarte mulți nutrienți. Îl poți sota, proaspăt sau congelat, împreună cu usturoi și ulei de măsline și vei obține o garnitură care merge cu orice fel principal. Poate fi folosit în salate sau în omlete sau mâncăruri gătite.

12. Năut

120 de grame de năut gătit conțin 45 de grame de carbohidrați. Năutul este o sursă importantă de proteine și fibre. Poate fi folosit în salate, supe sau în mâncăruri indiene condimentate. Sau poți să faci un hummus delicios dacă îl pui în blender, alături de ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi și tahina (pastă obținută din semințele de susan). Este un fel de mâncare excelentă, împreună cu o lipie, cu chipsuri din legume sau chiar cu legume crude.

13. Ardei gras roșu

120 de grame de ardei gras roșu, crud sau gătit, conțin nouă grame de carbohidrați. Pot fi consumați cruzi, alături de un sos sau alături de alte legume trase la tigaie. Pot fi copți pe flacără sau la cuptor sau pot fi umpluți cu fasole, orez, carne sau orice alte umplutură ți se pare potrivită. Se coc timp de 35 de minute, la 200 de grade Celsius.

14. Fasole albă

120 de grame de fasole albă, gătită, conțin 47 de grame de carbohidrați. Poate fi consumată într-o salată simplă, cu carne de pui, castravete, ceapă, ulei și zeamă de lămâie. Fasolea trebuie înmuiată în apă peste noapte, înainte de a fi gătită.

Sursa: eva.ro


Stiri relevante
08.12.2013 11:30 5918 Mituri şi adevăruri despre pâine
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md