Un moldovean va parcurge 170 km pentru a strânge bani de 5 fotolii ginecologice pentru femeile cu nevoi speciale din Moldova

Andrea Lefter, un moldovean care locuiește de mai mulți ani în orașul italian Mestre, și-a propus să facă Turul de Mont Blanc, unul dintre cele mai cunoscute trasee de lungă dinstanță din Eurupa, parcurs anual de aproximativ 10 mii de oameni. Prin această provocare personală Andrei se solidarizează cu femeile cu nevoi speciale din Republica Moldova, dar totodată și-a propus să colecteze pe Facebook suma de 7 mii de euro care să permită procurarea de 5 fotolii ginecologice adaptate pentru acestea.

Andrea a început traseul vineri, 29 iunie, și îl va încheia pe 8 iulie. Este un circuit solicitant, dar şi impresionant în acelaşi timp, care înconjoară Masivul Mont Blanc şi traversează 3 ţări diferite pe parcurs: Italia, Franţa şi Elveţia.

“Circuitul se desfăşoară, ca altitudine, între 1000 m şi 2669 m, are 170 de km, adună 10.000 metri de ascensiune şi coborâre, şi se face, în principiu, în 10/11 zile, însa mi-am propus să reduc timpul la 8 zile cu un rucsac de 30kg în spate”, a spus tânărul.

Andrei îmărtășește experiența traseului pe pagina de Facebook a campaniei, acolo unde puteți dona.

Menționăm că în Republica Moldova locuiesc în jur de 187 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții. Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa, în instituții medicale, a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor. Din cele 62 Centre de sănătate din Republica Moldova, Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică nu au în dotare nici un astfel de fotoliu.

Urmăriți la acest subiect reportajul Femei cu abilități realizat de jurnaliștii Moldova.org anterior.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.