Ex-factori de decizie ai „Apă-Canal Bălți” trimiși în judecată pentru delapidarea a 8.000.000 de lei de la întreprindere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Foști și actuali reprezentanți ai Întreprinderii Municipale „Regia Apă-Canal Bălți” vor compărea pe banca acuzaților diind învinuiți de delapidarea a peste opt milioane de lei de la întreprindere. Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție și Direcția Generală Teritorială Nord a Centrului Național Anticorupție au finalizat urmărirea penală și urmează să remită în instanța de judecată trei cauze penale disjunse dintr-un dosar complex instrumentat pe fapte de delapidare a averii străine încredințate în administrare.

Astfel, pe banca acuzaților vor compărea fosta contabilă-șefă, contabila pe materiale a ÎM „Regia Apa-Canal-Bălți” și doi reprezentanți ai persoanelor juridice, care, în complicitate, în perioada anilor 2011-2016, au comis mai multe fapte de delapidări în proporții mari, care depășesc în total suma de 8.000.000 de lei, precum și neglijență în serviciu la casarea neîntemeiată în contabilitate a materialelor în lipsa documentelor confirmative, efectuând și falsuri în acte publice ce țin de redarea în contabilitate a caracterului legal al mijloacelor bănești sustrase.

Este de menționat că, în privința unui agent economic și a contabilului pe materiale, cauzele penale vor fi examinate separat deoarece, aceștia au recunoscut vina la etapa urmăririi penale, solicitând examinarea cauzelor în privința sa în proceduri speciale.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiunile comise de către învinuiți, au fost aplicate măsuri asiguratorii fiind puse sub sechestru bunuri mobile și imobile, precum și mijloace de transport ale învinuiților în sumă totală de peste 4.500.000 lei.

În cazul în care aceștia vor fi recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunilor imputate, riscă pedepse, în dependență de gravitatea faptelor comise, ce variază de la 2 până la 12 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții, iar în cumul pedeapsa închisorii poate depăși 15 ani.

Totodată, la moment urmărirea penală continuă pe cauza penală primară, unde se cercetează și alte fapte de delapidare comise de ex-factorii de decizie ai ÎM „Regia Apa-Canal-Bălți” în complicitate cu reprezentanți ai persoanelor juridice ce practică activitate de antreprenoriat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...