Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Ce va fi astăzi…

FOTO Ce va fi astăzi la Chișinău

Un nou protest de amploare față de invalidarea alegerilor locale va avea loc astăzi în Piața Marii Adunări Naționale. Cetățenii atât din țară, cât și din diasporă, s-au mobilizat pe rețelele de socializare pentru a ieși în stradă și a-și exprima nemulțumirea față de ultimele decizii prin care au fost anulate alegerile și invalidat mandatul lui Andrei Năstase.

Liderii opoziției au anunțat despre organizarea în fiecare duminică a protestelor masive în centrul capitalei și au formulat trei revendicări către autorități:

  • validarea alegerilor din Chișinău;
  • anularea sistemului mixt;
  • demisia și urmărirea penală a președintelui CSJ, Ion Druță, și a celorlalți judecători responsabili de invalidarea alegerilor.

Înainte de manifestația care va începe la ora 14.00, protestatarii sunt invitați la cafeneaua Guguță din Parcul Central, pentru a-și crea pancarte cu slogane și mesaje originale.

Circulația în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale va fi sistată, transportul fiind redirecționat pe străzile adicente. Persoanele care vor veni cu automobile la protest, le vor putea parca în adiacentul Circului, str. Mihai Viteazu și Columna, precum și în fața Academiei de Științe a Moldovei.

La fel ca și în cazul protestului din 24 iunie, poliția informează că va asigura ordinea publică pe tot parcursul manifestației. Forțele de ordine au refuzat însă să ofere informații presei despre numărul de poliști ce urmează a fi antrenați în serviciu pe parcursul protestului. Potrivit unor surse, la protest vor participa și polițiștii din raioane, care vor fi aduși organizat la Chișinău.

Poliția solicită cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunea să se desfăşoare în condiţii optime. Totodată, poliția îndeamnă participanții să se abţină de la acţiuni ilegale și să nu deţină arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Concomitent cu protestul care va avea loc la Chișinău vor avea loc și manifestații peste hotare. Diaspora din Berlin a organizat un eveniment pe Facebook și cheamă moldovenii să participe la protest în fața Ambasadei Republicii Moldova la Berlin la ora 14.00: „Rog insistent sa ieșim cu toată diaspora din Berlin la un protest, pentru a ne arată dezamăgirea totală față de acest sistem instaurat acasă. E prea mare dezmățul și dictatura”.

Diaspora din Leicester va organiza protestul la ora 16.00 în St. Nicholas Place, LE1 4LD, iar moldovenii din Milano vor protesta la ora 14.00 la Consulatul R. Moldova de la Milano.

Coincidență sau nu, la ora 15.00 pe stadionul Universității Tehnice va fi organizat un concert, iar pe scenă va urca interpretul australian Faydee și cântăreața din România, Delia. Acest scenariu a avut loc și în 2016, atunci când mii de oameni au protestat în PMAN împotriva guvernării.

Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia mun. Chișinău pe 3 iunie cu peste 52% din voturi și un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie, impactul căreia a fost de ordinul zecilor de mii.

Deciziile instanțelor din R. Moldova privind invalidarea scrutinului local nou din mun. Chișinău a generat reacții dure din partea politicienilor și oficialilor europeni, a reprezentanților misiunilor diplomatice din spațiul UE, dar și din SUA și Canada. Partenerii externi ai R. Moldova s-au arătat surprinși de deciziile justiției din R. Moldova și au precizat că acestea subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului.