Linkuri accesibilitate

Instituțiile europene îngrijorate de situația din R.Moldova după anularea alegerilor de la Chișinău


Egjdius Vareikis, raportor pentru Moldova la APCE (fotografie de arhivă)
Egjdius Vareikis, raportor pentru Moldova la APCE (fotografie de arhivă)

Raportorul pentru Moldova al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis, a declarat Europei Libre că anularea algerilor de la Chișinău „a fost o veste teribilă” dar că APCE așteaptă acum desfășurarea alegerilor generale, care și ele vor avea loc după un sistem „ care nu a fost acceptat ca fiind unul foarte bun”. „Alegerile de la Chișinău au fost ca un fel de test pentru democrație și societate. Pentru noi nu este clar ce s-a întâmplat și cine este responsabil. Sistemul este greșit, candidații au greșit, s-au produs greșeli tehnice”.

Vareikis a mai spus că APCE va trage concluzii despre starea statului de drept în R.Moldova după alegerile generale: „Dacă alegerile merg prost, nu este bine pentru țară” a mai declarant Vareikis în interviul cu Europa Liberă.

Comitetul de Monitorizare al Congresului Puterilor Locale și Regionale de pe lângă Consiliul Europeia a discutat vineri, în regim de urgență situația din R.Moldova. Raportoarea pentru Moldova, Gunn Marit Helgesen a declarant Europei Libere că deciziile Comisiei Electorale Centrale și ale justiției moldovene de a anula legerile locale din Chișinău sunt îngrijorătoare atât pentru democrație, cât și pentru viitorul țării.

„…ceea ce se întâmplă la Chișinău ne îngrijorează atât pe noi cât și multe alte organisme internaționale. Acest subiect este pe agenda Comitetului de Monitorizare și vom continua să il punem pe agenda politică a altor instituții” a mai spus raportoarea pentru Moldova, Gunn Marit Helgesen.

XS
SM
MD
LG