De astăzi! Numărul unic 112 este singurul care trebuie să fie apelat în caz de urgență

Începând cu 1 iulie, numărul unic 112 este singurul care trebuie să fie apelat în caz de urgență. Acesta funcționează în regim non-stop și poate fi apelat gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Printre competențele de bază ale Serviciului 112 se numără recepționarea, gestionarea și procesarea apelurilor de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, completarea fișelor apelurilor de urgență și centralizarea, stocarea și accesul la datele gestionate în cadrul Sistemul informațional automatizat al Serviciului 112.

Ajutorul medicilor, al poliției sau salvatorilor va putea fi solicitat, în cazul telefoanelor celulare, chiar și în situațiile în care nu există cartelă SIM în dispozitiv sau contul este negativ. De asemenea, va putea fi apelat de persoanele cu deficiențe de auz și vedere

Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112 a fost lansat la finele lunii martie. A funcționat în regim de testare până la 30 iunie. Până atunci, cetățenii puteau suna și la numerele 901, 902, 903, dar apelurile erau redirecționate spre 112.

Pe parcursul anului trecut, serviciile specializate au preluat 2,7 milioane de apeluri, cu circa 10% mai multe decât în anul 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.