05:55:44 19.04.2024
Stiri

Declarație OFICIALĂ în Găgăuzia în sprijinul limbii ruse: „Decizia CC încalcă diversitatea etnică”

Politică 30.06.2018 16:30 Vizualizări1811 Autor: Ziarul National
Declarație OFICIALĂ în Găgăuzia în sprijinul limbii ruse: „Decizia CC încalcă diversitatea etnică”


Autorităţile din Găgăuzia se opun eliminării limbii ruse din circuitul oficial al Republicii Moldova.

Într-o declaraţie adoptată vineri, 29 iunie, de Adunarea Populară de la Comrat, deputaţii găgăuzi „condamnă categoric” decizia Curţii Constituţionale, care a declarat, la începutul lunii iunie, învechită legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM).

Aleșii găgăuzi afirmă că „limba rusă va continua să fie folosită nestingherit ca limbă oficială de comunicare interetnică” în regiunea autonomă Găgăuzia.

„Decizia Curţii Constituţionale, adoptată de dragul unui grup restrâns de rusofobi şi a patronilor acestora, fără a ţine seama de părerea oamenilor, încalcă diversitatea etnică, culturală şi lingvistică istoric stabilită a poporului Republicii Moldova”, se arată în declaraţia Adunării Populare de la Comrat, preluată de gagauzinfo.md și TVR Moldova.



De asemenea, deputaţii găgăuzi cheamă autorităţile de la Chişinău să consolideze „statutul ştirbit” al limbii ruse ca „limbă oficială de comunicare interetnică”.

Conform legislaţiei regionale, în Găgăuzia, unitate teritorială autonomă instituită printr-o decizie a Parlamentului Republicii Moldova în decembrie 1994, pentru a proteja identitatea naţională a găgăuzilor, funcţionează trei limbi oficiale – găgăuza, româna şi rusa.

Cu toate acestea, limba rusă este folosită aproape exclusiv în Găgăuzia atât în domeniul administrativ-politic şi educaţie, cât şi în comunicarea cotidiană dintre locuitorii regiunii, care rămâne sub o puternică influenţă a Moscovei, remarcă experţii.

La 4 iunie 2018, Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat drept învechită legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM. Totodată, magistraţii au respins solicitările liberalilor de a declara neconstituţională obligativitatea traducerii documentelor şi actelor publice în limba rusă.

Menționăm că, potrivit Recensământului populației din 2014, în R. Moldova locuiesc 80,6 de moldoveni/români, iar a doua etnie ca mărime este cea ucraineană - 6,5%, urmată de găgăuzi - 4,5% și abia apoi de ruși - 4% și bulgari - 1,8%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md