FMI a finalizat a treia evaluare a programului convenit cu Moldova: „Este esențial să fie promovate în continuare politici prudente”

41ca56c4b3b9a9f5a2e121b618f37585

La 29 iunie 2018, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a finalizat a treia evaluare a programului convenit cu Republica Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și a aprobat solicitarea de modificare a criteriilor de performanță.

În urma finalizării evaluării programului, devin disponibile 24 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 33,8 milioane dolari SUA). Programul ECF/EFF, în valoare totală de 129,4 milioane drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane dolari S.U.A. sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI) a fost aprobat la 7 noiembrie 2016.

În urma discuţiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Tao Zhang, director adjunct al FMI şi preşedinte în exerciţiu al şedinţei, a declarat că este esențial să fie promovate în continuare politici prudente și să continue avansarea reformelor, să fie finalizată refacerea sectorului financiar, să fie asigurată transparența și stabilitatea în sectorul energetic și să fie menținută stabilitatea macroeconomică. De asemenea, este necesar un efort puternic pentru îmbunătățirea în continuare a calității guvernanței.

„Un progres semnificativ se face în cea ce privește curățirea sectorului financiar, în special prin asigurarea transparenței acționarilor băncilor de importanță sistemică și modificarea cadrului existent, pentru a permite eliminarea acționarilor ce nu corespund cerințelor de profesionalism și onorabilitate. Eforturi continui sunt necesare în vederea finalizării procesului de identificare a proprietarilor beneficiari și eliminării acționarilor care nu corespund cerințelor de profesionalism și onorabilitate, îmbunătățirii gestionării riscurilor și soluționării aspectelor ce țin de persoanele afiliate, inclusiv prin planuri credibile, cu termene bine definite, menite să elimine problema expunerilor excesive. În afară de aceasta, este necesar de a facilita ieșirea ordonată de sub regimul de administrare temporară a celei de-a doua bănci ca mărime din Moldova. Mai mult atât, trebuie să fie interzis instituțiilor de microfinanțare să accepte surse care constituie, în esență, depozite și este necesar ca în sectorul de asigurări să fie o guvernanța de calitate, o transparența a proprietarilor și acest sector să fie viabil financiar”, a declarat Tao Zhang.

În privința recuperării activelor fraudate, directorul adjunct al FMI a spus că deși aceasta decurge cu întârzieri, a fost publicată o strategie de rang înalt de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din bănci și ea trebuie să fee implementată cu hotărâre. „Cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și reglementările corespunzătoare trebuie să fie realiniate la standardele internaționale. În sectorul energetic este important de a asigura viabilitatea, transparența și previzibilitatea, prin stabilirea tarifelor la energia electrică în conformitate cu metodologia nou-aprobată și cu angajamentele asumate în cadrul programului.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente