Poliția a identificat persoane care au chemat la dezordini în masă: Distribuiau mesaje de pe conturi personale, dar și de pe cele false

Poliția a anunțat astăzi că a identificat mai multe persoane care distribuiau mesaje cu caracter violent și de chemare la dezordine în masă la proteste. Autorii mesajelor au fost citați și urmează a fi audiați în calitate de bănuiți.

Poliția a identificat mai multe persoane care distribuie mesaje cu caracter violent atât de pe conturile lor personale, cât și de pe conturi false create în acest scop. Toate persoanele în cauză au fost identificate și au fost citate pentru a fi audiate în calitate de bănuit”, a declarat la o conferință de presă Radu Botezatu, sef-adjunct al Direcției exercitare a urmării penale pe situații excepționale.

Botezatu a precizat că organizarea și conducerea dezordinilor în masă, însoțite de aplicarea violenței și a armelor, distrugerea de bunuri, opunerea de rezistență violentă, chemarea la nesupunere, constituie o infracțiune prevăzută de 285 Cod Penal.

Totodată, în cadrul unei conferințe de presă s-au prezentat măsurile de asigurare a ordinii publice și securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului care va avea loc duminică, în mun. Chișinău.

Astfel, Poliţia solicită cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunea să se desfăşoare în condiţii optime. Totodată, poliția îndeamnă participanții să se abţină de la acţiuni ilegale și să nu deţină arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

În cadrul manifestațiilor publice va fi prezent și serviciul „DIALOG”, format din angajați profesioniști din entitățile MAI  care vor fi echipați în vestă albastră cu inscripția „Dialog Poliția”, stații audio și camere pentru înregistrare video.

La fel, în Piața Marii Adunări Naționale, în adiacentul străzilor Bănulescu Bodoni și A. Pușkin, vor fi amplasate 4 corturi, unde serviciul ”Dialog”. În cadrul corturilor va fi pusă la dispoziție apă pentru persoanele care vor avea nevoie de hidratare. De asemenea, la fața locului vor fi prezenți medici din cadrul Spitalului MAI, în caz de necesitate ei vor acorda primul ajutor medical.

Transportul va putea fi parcat în adiacentul Circului, str. Mihai Viteazul și Columna, precum și în fața Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), iar  transportul public va fi redirecționat pe străzile adiacente.

În final, oamenii legii au îndeamnat toți participanții la manifestație să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, fie sunt martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice la numărul 112 sau să anunțe cel mai apropiat polițist.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.