Linkuri accesibilitate

Liderii UE au ajuns la un acord privind migraţia


Liderii statelor din Uniunea Europeană au ajuns vineri dimineaţă la un acord privind migraţia care prevede ca țările din UE să creeze voluntar pe teritoriul lor „centre controlate” pentru migranţii salvaţi pe mare. Va fi explorată și posibilitatea deschiderii de centre pentru migranţi în afara Europei, cel mai posibil în țări relative „sigure” din nordul Africii. Persoanele care se califică pentru statutul de azilant vor fi distribuite între statele membre care se vor oferi voluntar. Mecanismul ar urma să reducă din presiunea asupra Italiei, care primește în prezent majoritatea covârșitoare a migranţilor salvaţi în Marea Mediterană.

UNICEF a reacționat imediat, atingând atenția că centrele pentru migranţi trebuie să fie administrate ca tabere deschise pentru a-i proteja pe minori.
„Suntem îngrijoraţi că ar putea fi reținuți copii”, a declarat, la Geneva, purtătoarea de cuvânt a UNICEF, Sarah Crowe. Sarah Crowe a mai spus că UNICEF are de asemenea semne de întrebare şi în legătură cu „centrele pentru migranți” din afara UE.

Cancelara germană Angela Merkel a salutat acordul, spunând că, în ciuda numeroaselor eforturi care mai trebuie depuse, este „optimist”. În Germania, Merkel a fost pusă sub presiune de parteneri bavarezi de coaliție care au amenințat, prin ministrul de interne, că în absența unui acord comunitar privind migranții ar putea fi închisă granița pentru migranții înregistrați în alte state europene. Ceea ce ar mări presiunile, printr-un efect de domino, asupra Austriei și ulterior Italia. O soluție respinsă principial de Merkel, motiv pentru care se speculează, mai ales în presa germană, că actuala coaliție de guvernare s-ar putea rupe.

Premierii Poloniei, Cehiei şi Ungariei au salutat vineri, în mesaje separate, acordul privind migraţia convenit de liderii din Uniunea Europeană reuniţi la Bruxelles, considerându-l o victorie deoarece prevede ca redistribuirea de refugiaţi să se facă pe bază voluntară. „Am ajuns într-un punct în care oamenii nu mai vorbesc despre cote. Redistribuirea şi relocarea vor fi voluntare, aşa că nimeni nu ne mai poate impune migranţi”, a scris pe o rețea de socializare premierul ceh Andrej Babis. Șeful guvernului ungar, Viktor Orban, a declarat că Grupul de la Vişegrad a reuşit să obţină acceptarea propunerilor sale la actualul summit al UE, iar Ungaria nu va deveni o ţară a migranţilor.

Liderii statelor din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles, au decis ca negocierile de aderare cu Macedonia şi Albania să fie lansate până la sfârșitul lui 2019 dacă ambele ţări aspirante înregistrează suficiente progrese în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Progresele celor două țări balcanice vor fi analizate în iunie 2019, pentru a deschide negocierile de aderare cu ocazia unei conferinţe organizate către finalul anului viitor. Negocierile de aderare cu Serbia şi Muntenegru sunt în desfăşurare.

XS
SM
MD
LG