20:03:02 23.04.2024
Stiri

VIDEO // Singura înregistrare cu Hitler vorbind despre România: „Pentru că am avut întotdeauna o frică…”

Știri 29.06.2018 08:00 Vizualizări2782 Autor: Ziarul National


VIDEO // Singura înregistrare cu Hitler vorbind despre România: „Pentru că am avut întotdeauna o frică…”

O înregistrare secretă cu Adolf Hitler purtând o discuție cu președintele Finlandei, Carl Mannerheim, în anul 1942, scoate în evidență poziția pe care Hitler o avea față de România.

Discuția a fost înregistrată în secret de inginerul de sunet finlandez Thor Damen, fără ca cineva din încăpere să fi știut acest lucru. În înregistrare se poate observa că vocea lui Hitler este cât se poate de calmă, ceea ce a șocat pe toată lumea, în contextul în care liderul german era cunoscut numai din discursurile sale vulcanice. Momentul surprinde o discuție între cei doi, după ce s-a aflat că Rusia a produs 35.000 de tancuri în primul an de război.

„Pentru că am avut întotdeauna o frică: că Rusia va ataca în mod surprinzător România în toamna târzie. Pentru a ajunge în posesia surselor de petrol. Iar noi nu am fi fost gata pregatiți în toamna târzie a lui 1940. Dacă atunci Rusia ar fi ocupat sursele de petrol românești, pai atunci Germania ar fi fost pierdută! Cu 60 de divizii rusești treaba s-ar fi făcut.

Atunci noi nu aveam în România forțe militare. Guvernul României ni s-a adresat abia mai târziu, iar ceea ce aveau ei (armata română, n. a.) ar fi fost ceva ridicol. Aia trebuiau doar să ocupe sursele de petrol. Eu nu puteam să mai încep un război în septembrie sau octombrie, pai asta ar fi fost imposibil. Nici mutarea armatei către est nu o aveam încă pregătită.

A trebuit mai întâi să punem în ordine armele. Pentru că în cele din urmă am avut desigur și de suferit sacrificii în campania din vest. Ar fi fost imposibil să pornim înaintea primăverii lui 1941. Iar dacă rusul ar ar fi ocupat România în toamna 1940 și ar fi cucerit sursele de petrol atunci le-am fi pierdut pe acestea în anul 1941.

Noi avem marea producție germană, însă ceea ce înghite numai aviația, ce înghit diviziile noastre de tancuri, sunt totuși cantități monstruoase. Este un consum care depășește toate imaginațiile. Fără contribuția a cel putin 4 până la 5 milioane de tone de petrol românesc, nu am putea duce războiul. De asta am fost foarte îngrijorat”, spunea Hitler.

Iată înregistrarea, referirile la România sunt de la minutul 7.45:


sursa Aktual24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md