18:36:59 16.04.2024
Stiri

Ești dreptaci sau stângaci? Încă un MISTER al știinţei a fost descifrat

Știri 29.06.2018 16:00 Vizualizări2570 Autor: Ziarul National
Ești dreptaci sau stângaci? Încă un MISTER al știinţei a fost descifrat


Deşi doar 10% dintre oameni sunt stângaci, de-a lungul timpului, oamenii au încercat să înţeleagă de ce unele persoane sunt stângace, adică preferă să-şi folosească mâna stângă.

În trecut, stângacii erau persecutați și considerați malefici sau posedați. Cuvântul „sinistru” deriva de altfel dintr-o expresie care înseamna „mâna stângă”.

Primele teorii științifice, care s-au dovedit a fi greșite, explicau acest fenomen prin stresul la care a fost supusă mama în timpul sarcinii.

Ecografiile de sarcină realizate după anii 1980 au demonstrat că preferința pentru folosirea unei anumite mâini apare înainte de naștere.

Chiar din săptămâna a 13-a de sarcină, fetușii pot fi observați cum își sug degetul – pot alege degetul de la mâna stângă sau de la mâna dreaptă, detaliu care va indica preferința lor ulterioară.

Cercetătorii au considerat mult timp că anumite diferențe genetice între emisferele cerebrale sunt explicația căutată.

Un studiu recent sugerează însă o alta cauză: diferența apare la nivelul coloanei vertebrale, nu la nivelul creierului, scrie IFL Science.

Oamenii de știință de la Universitatea Ruhr Bochum, alături de colegii lor din Africa de Sud și Olanda, au observat că activitatea genetică din coloana vertebrală este asimetrică în timpul sarcinii și acest lucru determina dacă fetușul va fi stângaci sau dreptaci.

Din momentul în care fetușul începe să-și miște membrele, el manifesta o preferință clară pentru mâna stângă sau mâna dreaptă. Acest lucru apare însă cu mult înainte ca mișcările să fie controlate de creier.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat diferențele de expresie genetică din coloana vertebrală în timpul săptămânii a 12-a de sarcină.

Aceste schimbări la nivelul coloanei sunt epigenetice, adică determinate de modul în care genele au fost influențate și modificate de condițiile de mediu.

De ce sunt persoanele stângace atât de puține, comparativ cu cele dreptace? Explicația stă tot în influența mediului.

Pentru o mai bună cooperare, natura a favorizat nașterea oamenilor dreptaci. Nu trebuie uitat că mult timp chiar și persoanele stângace erau obligate de societate să învețe să-și folosească mâna dreapta, în ciuda predispoziției genetice. Astfel, în timp, numărul stângacilor a scăzut și mai mult.

Un fenomen similar este întâlnit la porumbei. Ei vad mai bine cu ochiul drept decât cu stângul, pentru că atunci când sunt în ou ochiul drept este mai expus spre lumină, fiind orientat spre coaja oului, care este semi-translucidă.

Ochiul stâng este orientat în jos, nefiind stimulat de lumină și astfel apare o asimetrie vizuală la aceste păsări.

Sursa: yoda.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md