Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Declarațiile lui Năstase și…

VIDEO Declarațiile lui Năstase și Sandu după pronunțarea hotărârii CEC

Lidera PAS, Maia Sandu, susține că hotărârea de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care alegerile locale noi au fost declarate nule, este una impusă de regimul dictatorial. La rândul său, președintele PPDA, Andrei Năstase, a declarat că astăzi, „CEC a interzis alegerile în Chișinău”. Primarul ales al capitalei, mandatul căruia nu a fost validat de instanțe, afirmă că nu există justiție în R. Moldova, ci doar „un clan mafiot” care controlează puterile legislativă, executivă și judecătorească, dar și în mare parte presa.

„Nu știu dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă că toate instituție statului fac jocul unui actor politic”, a declarat Maia Sandu. Aceasta susține că este „strigătoare la cer” declarația președintei CEC, Alina Russu, precum că este nevoie de a pune punct subiectului privind alegerile locale noi din Chișinău, în situația în care există o nemulțumire în rândul cetățenilor și partenerilor externi ai R. Moldova. Lidera PAS afirmă că izolarea R. Moldova de comunitatea internațională, generată de deciziile instanțelor, va afecta toți cetățenii, nu doar guvernarea.

Potrivit președintei PAS, guvernarea „nu mai mimează democrația”, dar își impune „dictatura”. Aceasta a făcut îndemn către cetățeni de a ieși masiv duminică, 1 iulie, la protest în Piața Marii Adunări Naționale.

Întrebată cine în acest moment are competențe de a anula deciziile instanțelor și a valida mandatul, Maia Sandu afirmă că pârghii de a schimba situația dețin Parlamentul și Guvernul, instituții care sunt responsabile în fața cetățenilor.

La rândul său, liderul PPDA, s-a arătat nedumerit de unele întrebări ale presei și a declarat că aceasta merge pe aceeași pârtie croită de Plahotniuc, Candu și Filip.

„Astăzi CEC a interzis alegerile în Chișinău, este un lucru inemaginabil. În R. Moldova justiție nu există, există un clan mafiot care controlează puterea executivă, legislativă, judecătorească și în mare parte presa”, a declarat Năstase, precizând că dacă ar fi câștigat Ion Ceban alegerile, nu s-ar fi întâmplat nimic și acesta ar fi fost numit primar al capitalei.

Andrei Năstase a îndemnat oamenii să iasă la proteste duminică și a declarat că Vladimir Plahotniuc „se teme de un om și o forță politică care pe parcursul timpului a luptat împotriva lui”.